Συγκριτική θεώρηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών της ελληνικής γλώσσας γυμνασίου: 1969 και 2003 ως προς τους σκοπούς, τους στόχους και το περιεχόμενο, αναφορικά με το ιστορικό συγκείμενό τους. - Καλομοίρη, Ευγενία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η περιγραφή, η ερμηνεία και η συγκριτική θεώρηση των ελληνικών Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών Γυμνασίου των ετών 1969 και 2003 στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσας ως μητρικής. Συγκεκριμένα, το ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στον χαρακτηρισμό των προαναφερθέντων Αναλυτικών Προγραμμάτων καθώς και στην ερμηνεία των διαφορών τους όσον αφορά στους σκοπούς, τους διδακτικούς στόχους και το περιεχόμενο σύμφωνα με το ιστορικό πλαίσιο εκπόνησής τους. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η ποιοτική έρευνα, της ιστορικής-ερμηνευτικής και συγκριτικής ανάλυσης καθώς και της κριτικής Ανάλυσης Λόγου, στα Προγράμματα Σπουδών της Ελληνικής γλώσσας στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι το Α.Π. του 1969 ανήκει στα παραδοσιακά προγραμμάτα σπουδών, ενώ του 2003 συμφωνεί με τα δομικά χαρακτηριστικά των curricula. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι το κάθε πρόγραμμα προσδιορίζει διαφορετικά τους σκοπούς, τους διδακτικούς στόχους και το περιεχόμενο του μαθήματος ανάλογα με την τυπολογία στην οποία ανήκει και τις εκάστοτε πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτιστικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο σύνταξής του.
Αριθμός Εισαγωγής: 013019 cd
Keywords: Ελληνική γλώσσα, Νέα -- Μελέτη και διδασκαλία (Δευτεροβάθμια) -- Ελλάδα; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ιστορία -- Ελλάδα; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Αναλυτικό Πρόγραμμα; Ελληνική γλώσσα; Σκοπός; Στόχος; Περιεχόμενο; Curriculum; Greek language; Goals; Teaching objectives; Content