Προπονητικά camp , ανάπτυξη και προοπτική - Ηλιόπουλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διατριβή είχε ως στόχο να εξετάσει τη φύση, τη δομή και τη συμβολή των αθλητικών προπονητικών camp στην Ελλάδα μέσω μιας προσέγγισης μελέτης περίπτωσης. Ειδικότερα, με τη διερεύνηση δύο διαφορετικών μοντέλων οργανισμών - του NBA BasketballSchoolatCostaNavarino και του SportcampLoutraki - η εργασία φώτισε τόσο την ποικιλομορφία των λειτουργιών των αθλητικών camps στην Ελλάδα όσο και την αυξανόμενη σημασία τους. H ανάλυση βασίστηκε αποκλειστικά σε δευτερογενή δεδομένα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι αθλητικές κατασκηνώσεις στην Ελλάδα δεν είναι ομοιογενείς οντότητες, αλλά δυναμικοί και πολύπλευροι θεσμοί που αντανακλούν διαφορετικές προτεραιότητες, ακροατήρια και λειτουργικές λογικές. Το NBA BasketballSchool αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο προπόνησης υψηλού επιπέδου, ελίτ, επικεντρωμένο σε ένα μόνο άθλημα (μπάσκετ), το οποίο παρέχεται υπό ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα σε ένα κορυφαίο τουριστικό περιβάλλον. Ενσαρκώνει μια ισχυρή ευθυγράμμιση μεταξύ της ελίτ αθλητικής εκπαίδευσης και του πολυτελούς βιωματικού τουρισμού. Αντίθετα, το SportcampLoutraki δείχνει την προσαρμοστικότητα και τη μακροζωία ενός ολοκληρωμένου, πολυαθλητικού κέντρου προπόνησης που εξυπηρετεί ένα ευρύ δημογραφικό κοινό - από παιδιά σχολικής ηλικίας έως επαγγελματίες αθλητές - καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ενσωματώνει τον αθλητισμό με την πολιτιστική εκπαίδευση, την ανταγωνιστική προπόνηση και τη φιλοξενία εκδηλώσεων, αποτελώντας ζωτικό στοιχείο της περιφερειακής υποδομής αθλητικού τουρισμού του Λουτρακίου. Παρά τις διαφορές τους, και τα δύο camps δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη των νέων, τη δομημένη σωματική δραστηριότητα και τη μάθηση με βάση αξίες, όπως η ομαδική εργασία, η πειθαρχία και η προσωπική ανάπτυξη. Επίσης, και οι δύο οργανισμοί συμβάλλουν στην τοπική οικονομία μέσω του αθλητικού τουρισμού, προσφέροντας μοντέλα βιώσιμης, βασισμένης στην εμπειρία ανάπτυξης που μπορούν να αναπαραχθούν ή να επεκταθούν σε άλλες ελληνικές περιοχές.
Training camp , development and perspective
Keywords: Αθλητικές προπονητικές κατασκηνώσεις; Αθλητισμός και τουρισμός; Αθλητικές διοργανώσεις; Ειδικά γεγονότα - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητισμός - Οικονομικές απόψεις; Καλαθοσφαίριση; Sports training camps; Sports and tourism; Sports tournaments; Special events - Management; Sports - Economic aspects; Basketball; Προπονητικά αθλητικά; Ελλάδα; Sports training camps; Greece; Costa Navarino; Sportcamp Loutraki