Το θέατρο της επινόησης ως μέσο αλλαγής στερεοτύπων φύλου σε παιδιά της Δ’ τάξης του δημοτικού σχολείου. - Κολάτση, Λυδία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα έρευνα εξετάζει εάν τα στερεότυπα φύλου μπορούν να αλλάξουν μέσα από την εφαρμογή των τεχνικών του θεάτρου της επινόησης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Δ’ τάξη του δημοτικού σχολείου της Αγίας Μαρίνας στη Λέρο. Το δείγμα που συλλέχθηκε αποτελείται από 30 μαθητές, εκ των οποίων οι 14 μαθητές ανήκουν στην πειραματική ομάδα και οι υπόλοιποι 16 μαθητές στην ομάδα ελέγχου. Οι 13 θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις του επινοητικού θεάτρου εφαρμόζονταν κάθε εβδομάδα στην πειραματική ομάδα και βασικά εργαλεία των παρεμβάσεων αποτέλεσαν ο αυτοσχεδιασμός και η συζήτηση, τα οποία συνιστούν τον πυρήνα του συγκεκριμένου θεατρικού είδους. Η συγκεκριμένη έρευνα, πρόκειται για μία μικτή έρευνα, καθώς κατά την υλοποίηση της χρησιμοποιήθηκαν ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά μέσα συλλογής δεδομένων. Το ερωτηματολόγιο της Τσιαπλέ (2018), από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, χρησιμοποιήθηκε ως το ποσοτικό εργαλείο για τη συλλογή δεδομένων από την πειραματική ομάδα και την ομάδα ελέγχου. Η ανάλυση αυτών των ευρημάτων έγινε με το πρόγραμμα SPSS. Ως ποιοτική μέθοδος συλλογής των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η συνέντευξη των μαθητών της πειραματικής ομάδας και η καταγραφή ερευνητικού ημερολογίου από την εμψυχώτρια-ερευνήτρια. Τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας διασταυρώθηκαν με τα ευρήματα που πρόεκυψαν από την ποιοτική έρευνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως το θέατρο της επινόησης μπορεί να αποτελέσει κατάλληλο εργαλείο για την αλλαγή της στάσης των μαθητών απέναντι στα έμφυλα στερεότυπα.
Changing gender stereotypes through devised theatre: A study on fourth grade students.
Keywords: Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Φύλο; Θέατρο επινόησης; Αυτοσχεδιασμός; Στερεότυπα φύλου; Μικτή έρευνα; στερεότυπα; φύλο; στερεότυπα φύλου; έμφυλα στερεότυπα; θέατρο; θέατρο της επινόησης; επινοητικό θέατρο; αυτοσχεδιασμός; μαθητές Δ’ τάξης; stereotypes; gender; gender stereotypes; devised theatre; devising theatre; fourth grade; improvisation