Ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο των συμβάσεων που συνάπτουν οι Ο.Τ.Α.- Η περίπτωση του Δήμου Μεσσήνης - Χριστοφιλοπούλου, Αθηνά-Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων που συνάπτουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο προσυμβατικός έλεγχος πραγματοποιείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αποτελεί Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο και διενεργείται πριν από την υπογραφή της εκάστοτε σύμβασης και αποφαίνεται περί ύπαρξης κωλύματος ως προς την σύναψή της. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχοντας ελεγκτικές, γνωμοδοτικές και δικαστικές αρμοδιότητες, έχει βαρύ θεσμικό ρόλο, ο οποίος αναδεικνύεται μέσα από το καθημερινό γίγνεσθαι αλλά και τις σχέσεις διάρκειας που έχει με τους φορείς της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ως θεσμός το Ελεγκτικό Συνέδριο υπάρχει από το 1833 και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος. Κατά τον προσυμβατικό έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων το Ελεγκτικό Συνέδριο προβαίνει σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων της διοίκησης, όπως των δημοσίων συμβάσεων, προκειμένου να προστατευθούν το δημόσιο συμφέρον και τα δημοσιονομικά αλλά και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Διοίκηση. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο λειτουργεί προληπτικά ως εγγυητής νομιμότητας σύναψης των συμβάσεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και κατασταλτικά καθ’ όσον όταν διαπιστώνονται νομικές πλημμέλειες οδηγεί στη ματαίωση της σύμβασης. Κατά των πράξεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποφαίνονται ότι υπάρχει κώλυμα ως προς την σύναψη της ελεγχόμενης σύμβασης παρέχεται η δυνατότητα άσκησης ενδίκων μέσων, όπως είναι η προσφυγή ανάκλησης, η προσφυγή αναθεώρησης και η αίτηση άρσης αμφισβήτησης ή αμφιβολίας για την έννοια διατάξεων τυπικού νόμου. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση του νομικού πλαισίου του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε συμβάσεις που συνάπτουν οι Ο.Τ.Α. αλλά και η κατάδειξη δυσχερειών που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν οι Ο.Τ.Α. από τον προσυμβατικό έλεγχο. ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Προσυμβατικός έλεγχος, Ελεγκτικό Συνέδριο, Δημόσιες Συμβάσεις, Ο.Τ.Α.
The pre-contractual audit by the Court of Auditors of the contracts concluded by the Local Authorities - The case of the Municipality of Messini
Αρ. Εισ.: 35 cd
Keywords: Ελλάδα. Ελεγκτικό Συνέδριο; Δημόσιες συμβάσεις -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Προσυμβατικός έλεγχος; Ελεγκτικό Συνέδριο; Δημόσιες Συμβάσεις; Ο.Τ.Α.; Pre-contractual audit; Court of Auditors; Public Procurement; Local Authorities