Η πειρατεία στην περιοχή της Σομαλίας από το 2008 , το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Νομικές , διακυβερνητικές και διεθνολογικές πτυχές - Βελιανίτη, Βλασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα εργασία εστιάζει στη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως περιφερειακού οργανισμού , πολιτικού και νομικού συστήματος αναφορικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των πειρατικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Σομαλίας , του Κέρατος της Αφρικής και του Κόλπου του Άντεν από το 2008 ως εναρκτήριο χρονικό σημείο . Αναλύει και παρουσιάζει το θεσμικό , νομικό και διακυβερνητικό σκέλος της δράσης αυτής με στόχο να φανεί το θεσμικό αποτύπωμα και η θεσμική ορατότητα και ισχύς της Ένωσης στο διεθνές περιβάλλον της διακυβερνητικής πολυμέρειας , της διεθνούς συνεργασίας και των συμβαλλομένων μερών στο φάσμα των δραστηριοτήτων της θαλάσσιας ασφάλειας και διακυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της πειρατείας . Για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι δραστηριότητες και ο ρόλος της Ένωσης στην αντιμετώπιση της πειρατείας στην περιοχή της Σομαλίας από το 2008 θα παρουσιαστούν αρχικά κάποιες αιτίες ανάπτυξης του φαινομένου στην περιοχή . Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το νομικό πλαίσιο και ο ορισμός της πειρατείας στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και η παρουσία της ΕΕ στο νομικό σύστημα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας . Κατόπιν θα αναλυθεί το θεσμικό οικοσύστημα της ΕΕ ως οργανισμού και το πλαίσιο δράσης σε αυτό το οικοσύστημα σχετικά με την περίπτωση της πειρατείας στη Σομαλία από το 2008 . Επιπλέον θα παρουσιαστούν μέσα από το θεσμικό πλαίσιο οι στόχοι της Ένωσης όσον αφορά την παρουσία της στο διεθνές περιβάλλον της διακυβερνητικής πολυμέρειας . Τέλος θα αναφερθούν επιγραμματικά πτυχές της πολυμερούς συνεργασίας διεθνών δρώντων στο Κέρας της Αφρικής και τον Κόλπο του Άντεν και το ρόλο που έπαιξε η ΕΕ σε αυτή τη συνεργασία .
Piracy off the Coast of Somalia since 2008 , International Sea Law and the European Union : Governmental , Legal and IR Aspects
Keywords: Πειρατεία πλοίων; Δίκαιο της θάλασσας; Ασφάλεια, διεθνής; Πειρατές; Τρομοκρατία; Θεσμικό αποτύπωμα; Θαλάσσια πειρατεία; Σομαλία; Διεθνές δίκαιο της θάλασσας; Ευρωπαϊκή Ένωση