Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Πιστοποίηση Προσόντων στην Ελλάδα και σύνδεση με την απασχόληση. Η περίπτωση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΕΛΤΑ Α.Ε. (τ. Κ.Ε.Κ. ΕΛΤΑ) - Τσιούμας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι ταχύτατες μεταβολές, που αποτελούν χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής, συνδυαστικά με φαινόμενα όπως η παγκόσμια υγειονομική, ενεργειακή, οικονομική εν γένει κρίση και η ψηφιακή επανάσταση των νέων τεχνολογιών, έχουν αλλάξει ριζικά το πλαίσιο λειτουργίας όλης της κοινωνίας σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Τα παραδοσιακά μοντέλα παραγωγής μεταβάλλονται και επαναπροσδιορίζονται οι συνθήκες και το περιβάλλον της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Σε αυτή την εξίσωση, ως σημαντικές παράμετροι αναδεικνύονται τόσο η Εκπαίδευση και η Κατάρτιση, όσο και η Πιστοποίηση Προσόντων, επανακαθορίζοντας τον προσανατολισμό του εργασιακού μοντέλου, με γνώμονα όχι μόνο τη γνώση, τις ικανότητες και τις δεξιότητες του ατόμου, αλλά και στάσεις, συμπεριφορές και στοιχεία που συνδέονται με τη συνεργατική κουλτούρα, τη διαχείριση κρίσεων, την ικανότητα γρήγορης μάθησης κ.ά. Μέσα από την εν λόγω εργασία εξετάζεται το φαινόμενο της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Πιστοποίησης Προσόντων και σύνδεσης με την απασχόληση στην Ελλάδα, μέσα και από τη μελέτη περίπτωσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (πρώην Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΛΤΑ). Στο τέλος εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα και αποτιμώνται τα αποτελέσματα του ερευνητικού μέρους και πώς αυτά συνδέονται με τη χρησιμότητα στη σύγχρονη αγορά εργασίας, με επαγωγή γενικότερα στη σύγχρονη εικόνα του εργασιακού περιβάλλοντος.
Education, Training and Certification of Qualifications in Greece and connection with employment. The case study of the Education Directorate of Hellenic Post S.A. (formerly Vocational Training Center of Hellenic Post S.A.)
Αριθμός Εισαγωγής: 013669 cd
Keywords: Επαγγελματική εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επαγγελματική κατάρτιση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επαγγελματική επιμόρφωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επαγγελματικά προσόντα -- Πιστοποίηση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση ενηλίκων -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αγορά εργασίας; Απασχόληση; Γνώση; Δεξιότητες; Δια βίου μάθηση; Εθνικό πλαίσιο προσόντων; Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων; Εκπαίδευση; Εργασία; Ικανότητες; Κατάρτιση; Πιστοποίηση προσόντων; Ποιότητα; Labor market; Employment; Knowledge; Skills; Lifelong learning; National qualifications framework; European qualifications framework; Education; Training; Qualification certification; Quality