Αξιολόγηση των μαθητών και κοινωνικός αποκλεισμός: διερευνώντας τον ρόλο των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών στο πεδίο της εκπαιδευτικής πολιτικής - Γεωργιάδης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Διαχρονικά, το ζήτημα της αξιολόγησης των μαθητών έχει προκαλέσει διαφωνίες, έχει θέσει νέους όρους στην οργάνωση της μαθησιακής διαδικασίας και έχει εγείρει ερωτήματα, αλλά και προβληματισμούς για τον τρόπο, με τον οποίο, εν τέλει, αυτή πρέπει να πραγματοποιείται. Στην καθημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κρατών διαπιστώνεται πως η τελική αξιολόγηση κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος έναντι της διαγνωστικής και της διαμορφωτικής αξιολόγησης. Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής, κρίνεται σκόπιμο να εισαχθούν, να τοποθετηθούν και να αναλυθούν οι θέσεις ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΟΣΑ, UNESCO), καθώς η σφαίρα επιρροής τους έχει ενισχυθεί σημαντικά. Ακόμη, παρουσιάζει ενδιαφέρον το πώς αυτοί αντιλαμβάνονται την αξιολόγηση των μαθητών, ποιοι είναι οι στόχοι της, αν χρειάζεται και αν χαρακτηρίζεται δίκαιη, ώστε να αξιολογηθεί και να διακριθεί η γραμμή, που επιχειρούν να χαράξουν στον πολύκροτο αυτόν τομέα. Επιπλέον, περιγράφονται οι θέσεις αυτών των οργανισμών, αναφορικά με δύο επιπρόσθετα ακανθώδη ζητήματα: τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό, ο οποίος οδηγεί αργότερα στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη σχολική διαρροή. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοαντίληψη του παιδιού δέχονται σοβαρό πλήγμα σε μια εύπλαστη και καθοριστική ηλικία, πράγμα το οποίο έχει κοινωνικό, συναισθηματικό, επαγγελματικό αντίκτυπο και στη μετέπειτα ζωή του.
Αριθμός Εισαγωγής: 013351 cd
Keywords: Μαθητές -- Αξιολόγηση των -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι; Εκπαιδευτική αξιολόγηση; Κοινωνικός αποκλεισμός; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση -- Διεθνής συνεργασία; Αξιολόγηση μαθητών; Εκπαιδευτική πολιτική