Αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και συνέπειές της στην ελληνική και ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική - Τσιντώνης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα που γνώρισε η χώρα μας, οφείλεται σήμερα στο κύμα των Σύρων που μεταναστεύουν λόγω του εμφυλίου πολέμου στη πατρίδα τους. Η Ελλάδα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στο δρόμο της μετανάστευσης, για όσους περνούν από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ χαράσσει τη δική του μεταναστευτική πολιτική, αλλά όλα τα κράτη μαζί θέτουν κοινούς στόχους και ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές αλλά και προτεινόμενες πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση, τη μετακίνηση των πολιτών και την παροχή ασύλου. Στην παρούσα εργασία παρατίθεται συνοπτικά το ιστορικό πλαίσιο και οι αποφάσεις μέσα από τις οποίες εδραιώθηκε και εξελίχθηκε η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, αναδεικνύοντας έτσι την ιδιαίτερη σημασία που αυτή κατέχει. Καταγράφονται επίσης οι στόχοι των πολιτικών που επιλέχθηκαν και εφαρμόστηκαν, καθώς και οι λόγοι και οι ανάγκες που οδήγησαν την Ένωση στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής. Στο δεύτερο μέρος της, παρουσιάζεται η ελληνική εθνική πολιτική για τη μετανάστευση. Τέλος, μέσα από τις δράσεις που έχουν λάβει χώρα τελευταία, η εργασία καταλήγει σε μια σύντομη παρουσίαση - σύγκριση που αφορά στη σύγκλιση ή διάσταση των ελληνικών πρακτικών σε σχέση με τις επιταγές της ΕΕ στο θέμα.
«Refugee crisis and the shaping of European and Greek immigration policy
Keywords: Πρόσφυγες; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Μεταναστευστική πολιτική; Ελλάδα--Μεταναστευτική πολιτική; Μετανάστες; Ευρώπη; Ελλάδα; Μετανάστευση; Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική; Ελληνική μεταναστευτική πολιτική