Δημόσιες πολιτικές και δημόσιο συμφέρον. Το ζήτημα της υπέρβασης της νομιμότητας. Μελέτες περίπτωσης στην Κεντρική Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. - Παπαναστασίου, Κορίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη του τρόπου αντιμετώπισης δημοσίων προβλημάτων από την ελληνική δημόσια διοίκηση και πολιτική, η επισήμανση των αστοχιών των δημοσίων πολιτικών και της παθογένειας της διοικητικής δράσης, όπως προκύπτουν από συγκεκριμένες περιπτώσεις υπέρβασης νομιμότητας από όργανα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Στο πρώτο μέρος εισάγονται ορισμοί βασικών εννοιών, οι οποίοι κρίθηκαν απαραίτητοι ως το θεωρητικό επιστημονικό υπόβαθρο του δεύτερου μέρους. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται περιπτώσεις υπέρβασης νομιμότητας, τελούμενες από όργανα της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα, αναλύονται απόψεις επί της αιτιολογικής βάσης και επί του σκοπού των δράσεων αυτών της Διοίκησης. Τα ερευνητικά ερωτήματα και οι απαντήσεις επί αυτών, καθώς και τα συμπεράσματα της έρευνας, διατυπώνονται στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εργασίας.
Politics, policy and public interest. The question of exceeding legality. Case studies in Public Administration and Local Government.
Αρ. Εισ.: 91 cd
Keywords: Δημόσια διοίκηση; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα -- Διοίκηση και οργάνωση; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιες πολιτικές; Δημόσια διοίκηση; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Υπέρβαση νομιμότητας; Public policies; Public administration; Local Government; Non-compliance with Legislation