Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας. Σύγκριση με άλλες χώρες - Προτάσεις, βελτιώσεις - Κεντάρχου, Κωστούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Τα ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι το κυρίαρχο θέμα στην εργασία αυτή. Με την ιστορική αναδρομή που γίνεται επιχειρείται η πλήρης περιγραφή του τρόπου οργάνωσης και των λειτουργιών που έχει η κοινωνική ασφάλεια στην Ελλάδα. Τονίζοντας τα χαρακτηριστικά, τις παθογένειες, τον τρόπο οργάνωσης και περιγράφοντας αναλυτικά τις απαιτούμενες υποχρεώσεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από και προς τους πολίτες γίνεται μια προσπάθεια ολοκλήρωσης της παρουσίασης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Μέσω της περιγραφής και άλλων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης όπως Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία γίνεται προσπάθεια σύγκρισης μεταξύ χωρών και εξαγωγής των καλύτερων πρακτικών που ακολουθούν στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνικής τους πολιτικής. Καθώς η έννοια της κοινωνικής ασφάλισης είναι πολύ ευρεία και η αντιμετώπισή της είναι διαφορετική σε κάθε χώρα, επιλέχθηκαν οι μεταβλητές που είναι κοινές και συγκρίσιμες ώστε να έχει νόημα η μελέτη αυτή. Με τη μελέτη και άλλων παραγόντων όπως δημογραφική εξέλιξη, έσοδα και δαπάνες επιχειρείται η απόλυτα ολοκληρωμένη παρουσίαση των συστημάτων των χωρών διαμέσου των ετών και η προβολή των πιο επιτυχημένων κοινωνικών πολιτικών. Τέλος η εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων για την κάθε χώρα και η πρόταση πολιτικών βελτίωσης σκοπό έχει την πρόταση ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας. Η σύγκριση με ανόμοιους τρόπους οργάνωσης και η υιοθέτηση των θετικών σημείων που αναδεικνύουν μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση και αναβάθμιση του τρόπου ζωής όλων, σε οποιαδήποτε κοινωνική τάξη και αν ανήκουν, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.
Μ.Δ.Ε. 158
Keywords: Ασφάλιση, Κοινωνική; Ασφαλιστικό σύστημα; Ελλάδα; Χρηματοδότηση; Ευρώπη