Πολιτκό σύστημα και κοινοβουλευτική λειτουργία: Ο ρόλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών για εθνικά ή γενικότερου ενδιαφέροντος ζητήματα, από τη μεταπολίτευση έως σήμερα. Η περίπτωση της διακομματίκηςκοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης. (Επιτροπές των άρθρων 44 & 45 του Κανονισμού της Βουλής) - Βαστάκη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές συγκροτούνται από Βουλευτές (ανάλογα με τη δύναμη των Κ.Ο και των ανεξαρτήτων Βουλευτών) και επιλαμβάνονται, ανάλογα τη φύση τους, του νομοθετικού έργου, του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή ειδικών θεμάτων. Σκοπός της εργασίας μας είναι η διερεύνηση του ρόλου των «Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για εθνικά ή γενικότερου ενδιαφέροντος ζητήματα» (άρθρα 44 & 45 του ΚτΒ). Θα εξετάσουμε, εάν οι εν λόγω επιτροπές προάγουν τη διακομματική συναίνεση και κατά πόσο τα πορίσματά τους οδηγούν σε αποτελέσματα πολιτικής. Υπάρχει σύνδεση των πορισμάτων τους με συναφές κυβερνητικό έργο ή πρόκειται για υποτιμημένο μέσο κοινοβουλευτικής λειτουργίας; Όπως προκύπτει από την έρευνά μας, τα πορίσματα των επιτροπών αυτών επηρεάζουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης (στο μέτρο του δυνατού) και οδηγούν στην ανάληψη δράσεων για την επίλυση των θεμάτων που πραγματεύονται. Η διακομματική συνεργασία επιτυγχάνεται, αλλά η διακομματική συναίνεση δεν είναι πάντα εφικτή. Στο πρώτο κεφάλαιο θα αναλύσουμε το θεσμικό τους πλαίσιο, θα κάνουμε μία καταγραφή όσων έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα και θα διερευνήσουμε, κάνοντας και μία σύντομη επισκόπηση των πορισμάτων τους, την ομοιότητά τους με τις Ειδικές Μόνιμες Επιτροπές. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα δούμε αναλυτικότερα την πρόσφατη «Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης».
Political system and parliamentary function: "The role of parliamentary committees for issues of national or general interest, from postcolonialism to the present. The case of the interparty parliamentary committee for the development of Thrace." (Committees of Articles 44 and 45 of the Parliament’s Regulation)
Keywords: Κοινοβουλευτική πρακτική; Νομοθετικά σώματα; Δημοκρατία; Βουλή; Κοινοβουλευτικές Ομάδες; Kοινοβουλευτική λειτουργία; Διακομματικές κοινοβουλευτικές επιτροπές; Αποτελέσματα πολιτικής; Συναίνεση