Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας ως προϋπόθεση βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Σκορπίδας, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν καταλυτικό ρόλο για τις εθνικές οικονομίες και η τάση που παρουσιάζουν είναι ανοδική μέσα στις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν. Η σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αυτή που τις καθιστά ένα βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελούν το πλειοψηφικό τμήμα των σύγχρονων επιχειρήσεων σε αρκετές χώρες. Η επιχειρηματικότητα έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές και είχε την ανάγκη ευελιξίας για την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρονται στο καταναλωτικό κοινό προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να επιβιώσουν, να προσαρμοστούν και να αναπτυχθούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Η εστίαση στην ποιότητα έχει δρομολογήσει και την έντονη ερευνητική ενασχόληση με αυτή και πιο εστιασμένα με την (ΔΟΠ) που είναι και το θέμα της παρούσας εργασίας σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνιστά μία φιλοσοφία που πρέπει να αναπτύσσεται στο πλαίσιο της λειτουργίας τους με σημαντικά οφέλη για αυτές, μεταξύ αυτών και η ανταγωνιστικότητα τους. Η υιοθέτηση και η εφαρμογή της ΔΟΠ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά όσα προσφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω του ότι προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό μακροπρόθεσμη ικανοποίηση και το δεσμεύει σε αυτές με σημαντικά οικονομικά και εμπορικά οφέλη.
Total Quality Management as a prerequisite for improving the competitiveness of small and medium enterprises
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας; Επιχειρήσεις, Μικρομεσαίες - Διοίκηση και οργάνωση; Επιχειρηματικότητα; Ανταγωνισμός; Total quality management; Small business - Management; Entrepreneurship; Competition; Διοίκηση Ολικής Ποιότητας; Ανταγωνιστικότητα; Στρατηγική; Μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Total Quality Management; Competitiveness; Strategy; Small and medium enterprises