«Παίζοντας μαζί» Ο αντίκτυπος ενός διαγενεακού θεατρικού εργαστηρίου σε ηλικιωμένους που ζουν σε γηροκομείο. - Ντέμου, Παναγιώτα - Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία ερευνά τον αντίκτυπο μίας διαγενεακής θεατροπαιδαγωγικής παρέμβασης σε ηλικιωμένους που μένουν σε γηροκομείο. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μία παρέμβαση 11 συναντήσεων και μίας ανοιχτής στο δημόσιο χώρο παρουσίασης μεταξύ οχτώ παιδιών ηλικίας 11-15 ετών με ηλικιωμένους από το γηροκομείο «Το σπιτικό της Αγάπης». Στο πρώτο μέρος της εργασίας, παρουσιάζεται μια βιβλιογραφική επισκόπηση της θεωρίας που αφορά την τρίτη ηλικία, τις κλειστές μονάδες φροντίδας και τις ανάγκες των ηλικιωμένων που διαμένουν σε αυτές. Επιπλέον, διερευνώνται τα διαγενεακά προγράμματα, εστιάζοντας στα οφέλη που προσφέρουν, ενώ γίνεται αναφορά σε παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η ποιοτική έρευνα, η οποία βασίζεται στις αρχές της Εμπειρικά Θεμελιωμένης Θεωρίας, καθώς και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την εφαρμογή της.
"Playing together" The impact of an intergenerational theatre workshop on elderly people living in a nursing home.
Keywords: Παρέμβαση; Ποιοτική έρευνα; Διαγενεακό πρόγραμμα; Τρίτη ηλικία; Εφαρμοσμένο θέατρο; Γηροκομείο; διαγενεακό πρόγραμμα, τρίτη ηλικία, εφαρμοσμένο θέατρο, γηροκομείο