Ιατροκοινωνικές όψεις των επιπτώσεων της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος - Κολυμπιανάκης, Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου (Π.Χ.Σ.) είναι μια νόσος που έχει λάβει παγκοσμίως αυξημένες διαστάσεις. Παράλληλα με τις σωματικές επιπτώσεις που προκαλεί στους πάσχοντες έχει και σημαντικές επιπτώσεις στη γενικότερη ζωή τους και ειδικότερα στην κοινωνική, οικονομική τους κατάσταση. Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της ιατροκοινωνικής διάστασης της ρήξης του Π.Χ.Σ. Επιχειρήθηκε να εξεταστεί η αποδοχή της νόσου από τον ασθενή, η κοινωνική του ζωή, καθώς και οι προσωπικές στάσεις και αντιλήψεις του απέναντι στη νόσο. Η ποιοτική αυτή μελέτη βασίστηκε στη χρήση σύνθετου τυποποιημένου ερωτηματολογίου από πέντε ασθενείς διαφορετικών ηλικιών και αφού εξετάστηκαν κλινικά και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία στο πάσχον γόνατο και διαπιστώθηκε ότι πάσχουν από ρήξη Π.Χ.Σ. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στη κλινική του Νοσοκομείου μας. Οι ερωτώμενοι απάντησαν σε μια ερώτηση ανοικτού τύπου σχετικά με την περιγραφή της εμπειρίας του τραυματισμού του πάσχοντος καθώς επίσης και σε ερωτήσεις κλειστού τύπου σχετικά με την ποιότητα της υγείας τους, την κοινωνική τους ζωή, τις σχέσεις τους με την οικογένεια και το φιλικό- επαγγελματικό τους περιβάλλον και τις ατομικές τους στάσεις και αντιλήψεις. Διαπιστώθηκε ότι η διάγνωση και η βίωση αυτή της νόσου προκαλεί στους πάσχοντες πλήθος αλλαγών διαφορετικού βαθμού κάθε φορά καθώς επηρεάζει την προσωπικότητα τους, το οικονομικό και εργασιακό τους επίπεδο και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Οι μεταβολές στον τρόπο ζωής των ασθενών με ρήξη του Π.Χ.Σ και στην καθημερινότητα τους επιβάλλουν το σχεδιασμό παρεμβάσεων και τη λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στη μείωση των σωματικών και ψυχο-κοινωνικών επιπτώσεων της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 010654-010655 cd
Keywords: Ασθένειες -- Κοινωνικές απόψεις; Πόδι -- Ασθένειες; Ασθενείς -- Κοινωνική πρόνοια; Ρήξη πρόσθιου χιασστού συνδέσμου (ΠΧΣ); Κοινωνική διάσταση; Στάσεις και αντιλήψεις; Ruptured anterior cruciate ligament; Social issues; Attitudes and perceptions