Οι συνέπειες ενός GREXIT για την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία - Οικονόμου, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Από το 2010 μέχρι τα μέσα του 2015 η Ελλάδα είχε λάβει για την διάσωση της από τον Τριμερή Μηχανισμό Στήριξης (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) το ποσό των 325 δισ ευρώ, ενώ στο τρίτο «Μνημόνιο» προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση 86 δισ. Προκειμένου να λάβει τα χρήματα αυτά δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και να προβεί σε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές. Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου «Μνημονίου» η ανεργία στην χώρα είναι διπλάσια από ότι το 2010 και το χρέος έφτασε στο τέλος του 2014 στο 179% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή μεγάλα κομμάτια του ελληνικού πληθυσμού είδαν τη ζωή τους να επιδεινώνεται ραγδαία εξέλιξη που ριζοσπαστικοποίησε την συμπεριφορά και τις πολιτικές του επιλογές. Από την άλλη πλευρά σε αρκετούς κύλους της ΕΕ επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσο η Ελλάδα θέλει και μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών και εταίρων της. Μέσα από αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκε το δίλημμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (GREXIT). Στην εργασία αυτή περιγράφουμε τους κύριους παράγοντες που θα επιδράσουν στην ελληνική οικονομία και την οικονομία των χωρών της Ευρωζώνης στην περίπτωση ενός GREXIT και θα επιχειρήσουμε να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις του, για Ελλάδα και Ευρωζώνη από το 2010 μέχρι και σήμερα.
Consequences of GREXIT to greek and global economy
Keywords: Οικονομική ύφεση; Χρηματοοικονομική κρίση--Ελλάδα; Οικονομική ύφεση--2010--Ελλάδα; Ελλάδα--Οικονομική πολιτική; Ελλάδα--Πολιτική και διακυβέρνηση; ΟΝΕ; GREXIT; Μνημόνιο; Ευρωπαϊκή Ένωση; Διεθνές Νομισματικό Ταμείο