Η ανταγωνιστικότητα των ελαιοκομικών προϊόντων στην εσωτερική και διεθνή αγορά και οι προοπτικές της. - Κασιμιώτη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να αναλυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Η εισαγωγή της εργασίας αποτελείται από μια σύντομη ανάλυση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και αναλύονται οι ελληνικές εξαγωγές των τελευταίων χρόνων σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) Εν συνέχεια, γίνεται λεπτομερείς ανάλυση του όρου ανταγωνιστικότητας και του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς σαν προϊόν. Έπειτα, παρουσιάζονται στοιχεία για την εγχώρια παραγωγή και κατανάλωση των ελαιοκομικών αυτών προϊόντων και για την παγκόσμια αγορά για χώρες εντός και έκτος Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) . Ύστερα αναλύονται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, εντός και εκτός ΕΕ και γίνονται συγκρίσεις για τα έτη από το 2020 έως το 2022. Εν τέλει, εξήχθη το συμπέρασμα ότι το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσουν ένα ισχυρό εμπορικό σήμα διεθνώς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός οργανωμένου σχεδίου μάρκετινγκ και ταυτόχρονα μιας σωστής στρατηγικής. Χρειάζεται η Ελλάδα να εντείνει την εξαγωγική της προσπάθεια για να καταφέρει να κατακτήσει μεγαλύτερο μέρος των ξένων αγορών και να μελετήσει τις αγορές για να καταφέρει να αυξήσει τις εξαγωγές της τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, αρχικά στις χώρες όπου είναι ανταγωνιστική.
The competitiveness of olive products in the domestic and international market and its prospects.
Αρ. Εισ.: 35 cd
Keywords: Ελαιοκομία -- Ελλάδα; Ελαιοκομία -- Έρευνα; Ελαιοκαλλιέργεια; Ελαιόλαδο -- Οικονομική θεώρηση; Ελαιόλαδο -- Ελλάδα; Ελιά (Καρπός) -- Ελλάδα; Aνταγωνιστικότητα; Ελαιόλαδο; Επιτραπέζια ελιά; Εισαγωγές; Εξαγωγές; Competitiveness; Olive Oil; Olive table; Ιmport; Εxport