Ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού στη διαχείριση συμβάσεων εργαζομένων και την επίλυση διαφορών στον χώρο εργασίας. - Σπανούδη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εξέλιξη της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού έγινε εμφανής στα τέλη του 20ου αιώνα και σύγχρονες τάσεις όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το employerbranding, η ενίσχυση της διαφορετικότητας στο χώρο εργασίας και η έμφαση στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχουν αναβαθμίσει την αποτελεσματικότητα του HR, με θετικές συνέπειες στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Το τμήμα HR μέσω των εργασιών διαχείρισης συμβάσεων και διαχείρισης συγκρούσεων εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία μεταξύ των τμημάτων των επιχειρήσεων. Οι στρατηγικές προσέλκυσης ταλέντων και διαχείρισης απολύσεων βοηθούν τις επιχειρήσεις να αξιοποιούν κατάλληλα τους πόρους τους και να επιτυγχάνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η εκπαίδευση σε θέματα διαχείρισης συγκρούσεων είναι απαραίτητη για τους επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού να αντιμετωπίζουν επιδέξια τις διαφορές στο χώρο εργασίας, βελτιώνοντας έτσι τη διατήρηση των εργαζομένων και ενδεχομένως αποτρέποντας δικαστικές διαφορές. Οι βασικές ικανότητες περιλαμβάνουν την ενεργητική ακρόαση, τη συναισθηματική νοημοσύνη, την ενσυναίσθηση, την κοινωνική νοημοσύνη, την αποτελεσματική επικοινωνία και την ηγεσία. Οι διαπραγματευτικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων της εποικοδομητικής ανατροφοδότησης και των τεχνικών αποκλιμάκωσης, είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση συγκρούσεων. Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού επικεντρώνεται στη διαχείριση των συμβάσεων των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας για τη βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων και της οργανωσιακής απόδοσης. Οι στρατηγικές προσεγγίσεις HRM, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου, επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επηρεάζουν στρατηγικές αποφάσεις σε ευθυγράμμιση με την εταιρική τους κουλτούρα. Μέθοδοι Ανθρώπινου Δυναμικού που αυξάνουν τις ικανότητες και τα κίνητρα βοηθούν τους εργαζομένους στη διαχείριση των αυξημένων προσδοκιών εργασίας και στην άμβλυνση του άγχους. Οι αποτελεσματικές στρατηγικές ανθρώπινου δυναμικού επηρεάζουν σημαντικά την επιτυχία μιας εταιρείας, βελτιώνοντας την οικονομική απόδοση, την ικανοποίηση των πελατών και την αποτελεσματικότητα του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού.
The role of human resources in managing employee contracts and resolving workplace disputes.
Μ.Δ.Ε. 133
Keywords: Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Ανθρώπινο κεφάλαιο -- Διοίκηση και οργάνωση; Δημόσιες συμβάσεις -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα; Εργασιακές σχέσεις -- Ελλάδα; Συμβάσεις εργασίας; Διαχείριση συμβάσεων; Διοίκηση ανθρώπινων πόρων; Διαχείριση συγκρούσεων; Επιχειρησιακά αποτελέσματα; Human resources management; Contract management; Business results; Conflict management