Το Σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της Αργολίδας μέσα από τους αρχαιολογικούς της χώρους - Καρύδας, Θεοδόσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η πολιτιστική κληρονομιά μιας περιοχής αποτελεί τον θησαυρό μέσα από τον οποίο δίνεται στους κάτοικους η δυνατότητα κατανόησης και αξιοποίησης του παρελθόντος. Η Αργολίδα είναι ένας τόπος με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία ορόσημα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που ίστανται σιωπηλά, παρόλα αυτά κατορθώνουν να περιγράψουν και να διηγηθούν με μαγευτικό τρόπο την ιστορία του νομού. Στην παρούσα εργασία το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της Αργολίδας μέσα από την αξιοποίηση των αρχαιολογικών της χώρων. Όπως συμβαίνει και στην παρούσα μελέτη περίπτωσης, είναι σύνηθες ο πολιτιστικός πλούτος μιας περιοχής να μην χαίρει της μέριμνας, της διαχείρισης και της αξιοποίησης που της αρμόζει. Οι ιθύνοντες πράττουν ενέργειες μείζονος σημασίας που αφορούν όμως μόνο την φύλαξη και την διάσωση του πολιτιστικού τους θησαυρού παραβλέποντας άλλες σημαντικές δράσεις που θα ενίσχυαν σε μεγάλο βαθμό την αξιοποίηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Αναλυτικότερα στην εργασία θα ασχοληθούμε με τους τρόπους, τα εργαλεία και τις δραστηριότητες εκείνες όπου μέσα από την πραγμάτωση τους θα επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός, η σωστή έκθεση, η ανάδειξη και ο εκπαιδευτικός ρόλος που δύναται να αποκτήσει η πολιτιστική κληρονομία της Αργολίδας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και σε πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του νόμου που δεν έχουν λάβει την προσοχή και την αξιοποίηση που επιβάλλεται να έχουν. Εν κατακλείδι μέσα από την ποσοτική έρευνα που έλαβε χώρα στους τέσσερις δήμους του νόμου, δοκιμάζεται να παρατηρηθούν και δη να δοθούν λύσεις μέσα από τις αντιλήψεις και τις επιλογές των κατοίκων του νόμου σε καίρια θέματα που αφορούν την διαχείριση, την αξιοποίηση και την προστασία των αρχαιολογικών χωρών της Αργολίδας.
The modern cultural face of Argolida through its archeological sites
Αρ. Εισ.: 43 cd
Keywords: Πολιτιστική κληρονομιά; Πολιτιστική κληρονομιά – Ελλάδα – Αργολίδα; Ελλάδα -- Πολιτιστική πολιτική; Πολιτιστική πολιτική -- Τοπική αυτοδιοίκηση – Αργολίδα; Ελλάδα -- Αρχαιότητες; Πολιτιστική κληρονομιά; Πολιτιστική διαχείριση; Πολιτιστική ανάπτυξη; Αρχαιολογικοί χώροι; Αργολίδα; Cultural heritage; Cultural management; Cultural development; Archaeological sites; Argolida