Η εβραϊκή κοινότητα της Λάρισας: Ιστορική αναδρομή και πολιτισμικές κληρονομιές - Ορφανιώτη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εβραϊκή κοινότητα της Λάρισας μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες στην Ελλάδα, χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης. Αρχικά αποτελούνταν από Ρωμανιώτες Εβραίους, μετέπειτα η κοινότητα επεκτάθηκε με την άφιξη των Σεφαραδιτών Εβραίων από την Ισπανία το 1492, οι οποίοι έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους. Η σεφαραδίτικη εβραϊκή κοινότητα ήκμασε από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, αποκαλούμενη από τα μέλη της ως «Madre d'Israel». Παρά την ύφεση της ανάπτυξής της κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, η κοινότητα ανέκαμψε μετά την απελευθέρωση της Λάρισας το 1881. Έκτοτε, οι Εβραίοι αποτελούσαν σημαντικό μέρος του πληθυσμού, συνεισφέροντας στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της πόλης μέσω διαφόρων επαγγελμάτων. Η κοινότητα διατηρούσε πολλές συναγωγές, με την «Etz Chayim» να είναι η μόνη που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Η Alliance Israelite Universelle ίδρυσε ένα σχολείο στη Λάρισα το 1869, προωθώντας την εκπαίδευση και τις πολιτιστικές δραστηριότητες παρά τις οικονομικές προκλήσεις. Η κοινότητα αντιμετώπισε σοβαρές απώλειες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με πολλά μέλη της να χάνονται στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μεταπολεμικά, συνέχισε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λάρισας, διατηρώντας τις παραδόσεις και συμμετέχοντας σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Σήμερα, η εβραϊκή κοινότητα της Λάρισας παραμένει ενεργή, διατηρώντας την κληρονομιά της και συμμετέχοντας στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Η εργασία εξετάζει τη σχετική βιβλιογραφία, ενώ παράλληλα ενσωματώνει στοιχεία από την ποιοτική έρευνα, βάσει συνεντεύξεων και προφορικών μαρτυριών.
Αριθμός Εισαγωγής: 014087 cd
Keywords: Εβραίοι -- Ελλάδα -- Λάρισα -- Ιστορία; Εβραίοι -- Ελλάδα -- Λάρισα -- Κοινωνική ζωή και έθιμα; Εβραίοι -- Ελλάδα -- Λάρισα -- Πνευματική ζώη; Εβραίοι -- Ελλάδα -- Λάρισα -- Οικονομικές συνθήκες; Ολοκαύτωμα, Εβραϊκό (1939-1945) -- Ελλάδα; Εβραϊκή κοινότητα Λάρισας; Ολοκαύτωμα; Σεφαραδίτες Εβραίοι; Αντισημιτισμός; Διατήρηση της μνήμης; Ανθεκτικότητα; Jewish community of Larisa; Holocaust; Sephardic Jews; Anti-Semitism; Preservation of memory; Resilience