Απασχόληση και τραπεζικός τομέας. Η περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προ και μετά τον covid. - Ματσιακάς, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η εργασιακή ανασφάλεια αποτελεί σημαντικό πεδίο έρευνας και προβληματισμού στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο. Επηρεάζει όχι μόνο την οικονομική ευημερία των εργαζομένων αλλά και τις εργασιακές τους στάσεις και την απόδοση. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στο να διερευνήσει τα επίπεδα εργασιακής ανασφάλειας που βιώνουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, κατόπιν των σημαντικών αλλαγών που έφερε η πανδημία COVID-19 τόσο στις τράπεζες όσο και στην αγορά εργασίας γενικότερα. Στον τραπεζικό τομέα, οι προκλήσεις λόγω της εισόδου των τεχνολογιών της πληροφορικής εντείνονται. Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε επίσης σοβαρές αναταραχές στον τραπεζικό τομέα, επηρεάζοντας τη σταθερότητα και τη δέσμευση των εργαζομένων. Η χρονική σύνδεση της κρίσης πανδημίας με την προϋπάρχουσα χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, δημιούργησε μια περίοδο αβεβαιότητας για τον τραπεζικό κλάδο. Μέσω της έρευνας καταγράφθηκε η παρούσα κατάσταση σχετικά με τα επίπεδα γενικής και ειδικής εργασιακής ανασφάλειας των τραπεζικών υπαλλήλων στην Πελοπόννησο. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου βιώνουν σημαντικά επίπεδα εργασιακής ανασφάλειας, όσον αφορά τη γενική τους εργασιακή κατάσταση είτε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εργασίας τους. Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εργασιακή ανασφάλεια είναι το επίπεδο εκπαίδευσης, τα έτη υπηρεσίας και η ηλικία των εργαζομένων. Επιπλέον, το 25% των τραπεζικών υπαλλήλων βιώνουν έντονη ανασφάλεια, με ανησυχίες για το μέλλον της εργασίας τους. Ειδικά οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι υπεραντιπροσωπευμένοι σε αυτήν την κατηγορία.
Μ.Δ.Ε. 439
Keywords: Εργασιακή πολιτική; Απασχόληση, Προοπτικές της; Τράπεζες - Διοίκηση και οργάνωση; Πελοπόννησος (Ελλάδα); COVID -19 (Ασθένεια) -- Οικονομικές απόψεις; Labor policy; Employment forecasting; Peloponnese (Greece); COVID-19 (Disease) -- Economical aspects; Εργασιακή ανασφάλεια; Τράπεζες; Πανδημία; Job insecurity; Banks; Pandemic