Υγιεινή και ασφάλεια στην πυγμαχία - Δημοπούλου, Στεφανία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2010)
Το άθλημα της πυγμαχίας κατατάσσεται στα ¨βάρβαρα¨ αθλήματα. Αυτό οφείλεται στο προφίλ της επαγγελματικής πυγμαχίας όπου κυριαρχεί η βία για λόγους θεαματικότητας, αλλά και δεν υπάρχει τήρηση των κανονισμών ασφαλείας για την προστασία της υγείας των αθλητών. Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με την ερασιτεχνική πυγμαχία, η οποία οφείλει να προσαρμόζεται και προσαρμόζεται στους επισήμους τεχνικούς κανονισμούς ασφαλείας. Αυτοί οι κανονισμοί έχουν ως στόχο την ασφάλεια των αθλητών και τη σωστή διοργάνωση των επίσημων αγώνων. Αποτελούν ήδη άξονα συμμόρφωσης για τους προπονητές, διαιτητές, αθλητές και γενικότερα τους παράγοντες του αθλήματος. Αφορούν επίσης τα ατομικά μέσα προστασίας των αθλητών και την ασφάλεια των χώρων προπόνησης των πυγμάχων. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να καταγράψει τις απόψεις των αθλητών τόσο για την τήρηση της χρήσης του απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού στην προπόνηση, όσο και για την τήρηση αυτής σε αγωνιστικό και προπονητικό επίπεδο. Επίσης είχε ως σκοπό να δώσει τις ανάλογες πληροφορίες στους υπευθύνους παράγοντες του αθλήματος για την καλύτερη οργάνωσή του, αλλά και την ασφαλέστερη προσαρμογή των πυγμάχων στις μελλοντικές αθλητικές τους δραστηριότητες. Από 133 πυγμάχους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο για τις ανάγκες της έρευνας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 47,33% των αθλητών πιστεύει πως τηρούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας σχετικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό των αθλητών και την πρόληψη τραυματισμών. Σε γενικό βαθμό τηρούνται τυπικά οι προδιαγραφές ασφάλειας σχετικά με τον προπονητικό, αλλά και αγωνιστικό χώρο όπου διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών πιστεύει ότι οι συναθλητές τους, οι προπονητές και οι διαιτητές του αθλήματος κατέχουν γνώσεις σχετικά με την αποφυγή τραυματισμών, αλλά και με γνώσεις σχετικά με τις πρώτες βοήθειες. Είναι χρήσιμο σε μελλοντικές έρευνες να εξεταστούν συσχετίσεις των προδιαγραφών ασφάλειας που διαθέτει η επαγγελματική πυγμαχία σε σχέση με την ερασιτεχνική. Ταυτόχρονα θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνηθούν αν όντως τα αίτια που προκαλούν τραυματισμούς στην πυγμαχία, σχετίζονται με την ποιότητα του προστατευτικού εξοπλισμού ή άλλων παραγόντων.
Health and safety in boxing
Keywords: Πυγμαχία; Κανονισμοί ασφάλειας; Υγιεινή; Προστατευτικός εξοπλισμός; Πρόληψη τραυματισμών; Ποιότητα