Η πολιτική του αλβανικού κράτους ως προς την Εθνική Ελληνική Βορειοηπειρωτική Κοινότητα (1920-2020) - Νικολάου, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η απόφαση (1913) των ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων να περιλάβουν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος τις βόρειες επαρχίες της Ηπείρου, παρά την εκπεφρασμένη βούληση των κατοίκων τους, δημιούργησε το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα. Μετά την οργάνωση και λειτουργία της (1920), η Αλβανία αναγνώρισε ως ελληνικής καταγωγής μόνο τον ελληνικό πληθυσμό της «μειονοτικής ζώνης», την οποία αυθαίρετα καθόρισε. Έκτοτε επιδόθηκε στην βίαιη και συστηματική αλβανοποίηση των ελληνικής εθνικότητας υπηκόων της. Η επιβολή αλβανικής εθνικής συνείδησης, αποτέλεσε την κυρίαρχη κρατική ιδεολογία, παρά τη διαδοχική εναλλαγή πολιτευμάτων, συστημάτων και προσανατολισμών. Με σειρά συνταγματικών, νομοθετικών και διοικητικών διατάξεων εφάρμοσε διαχρονικά μεθοδευμένο σχέδιο πλήρους αφανισμού της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας.
Keywords: Έλληνες -- Αλβανία -- Ιστορία; Ήπειρος (Ελλάδα και Αλβανία) -- Ιστορία; Βόρειος Ήπειρος; Northern Epirus; Epiri i Veriut; Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία; National Greek Minority of Albania; Minoriteti Etnik Grek në Shqipëri; Εθνική Ελληνική Βορειοηπειρωτική Κοινότητα στην Αλβανία; National Greek Northern Epirus Community of Albania; Komunitetit Etnik Grek Vorioepirot në Shqipëri