Απόψεις γονέων παιδιών με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος για την συμπεριληπτική εκπαίδευση: Γονική εμπλοκή στο σχολείο και επικοινωνία - Μπακοπούλου, Αργυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια συμπερίληψης των μαθητών με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας στην γενική εκπαίδευση, αποτελεί στόχο όλων των εκπαιδευτικών συστημάτων. Βασικός παράγοντας στην επίτευξη του παραπάνω στόχου διαδραματίζει ο ρόλος των γονέων. Μέσα από την έρευνα διερευνήθηκαν οι απόψεις γονέων παιδιών με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού για την συμπεριληπτική εκπαίδευση, την συνεργασία και την επικοινωνία με το σχολείο καθώς και οφέλη τα οποία απορρέουν από την ένταξη των παιδιών στην γενική εκπαίδευση. Επίσης εξετάστηκε η πιθανή διαφοροποίηση των απόψεων των γονέων ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, την συμπερίληψη και την επικοινωνία με το σχολείο. Τα δεδομένα συλλέχτηκαν μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων με την μορφή Google Forms. Η καταγραφή των απόψεων των γονέων αναφορικά με την συμπερίληψη έγινε μέσω των ερωτηματολογίων των Leyser και Kirk (2004), «Parental Attitudes Regarding Inclusion of Children with Disabilities in Greek Education Settings», και για την επικοινωνία – συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών μέσω της κλίμακας συνεργασίας «Parent- Teacher Relationship Scale–PTRS» (Vickers & Minke, 1995). Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 101 γονείς, κυρίως μητέρες, παιδιών με κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, ηλικίας 40-48 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των περιφερειακών ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδας. Γονείς κυρίως αγοριών, ηλικίας 7-12 ετών και τα οποία φοιτούν σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης με παράλληλη στήριξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γονείς παρουσιάζουν θετική στάση απέναντι στην συμπερίληψη και την ένταξη των παιδιών τους στην γενική εκπαίδευση. Διατυπώνουν αμφιβολίες σχετικά με το αν οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής έχουν τις γνώσεις και ικανότητες που απαιτούνται ώστε να εντάξουν ομαλά τα παιδιά τους στη σχολική τάξη και να προσαρμόσουν τη διδασκαλία τους στις ανάγκες των παιδιών και δείχνουν ενοχλημένοι από την στάση των γονέων παιδιών τυπικής ανάπτυξης. Αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη της συμπερίληψης και επιθυμούν συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς καθώς παρατηρούν βελτίωση στην συναισθηματική, συμπεριφορική και μαθησιακή κατάσταση των παιδιών τους. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την διαμόρφωση των στάσεων σχετίζονται κυρίως με το φύλο του γονέα και την ηλικία του παιδιού, με τις μητέρες παιδιών μικρής ηλικίας να παρουσιάζουν θετικότερη στάση. Λέξεις κλειδιά: Γονική Εμπλοκή, Αυτισμός, Ειδική Αγωγή, Συμπερίληψη, Επικοινωνία
Views of parents of children with autism spectrum disorders on inclusive education: Parental involvement in school and communication
Keywords: Διαταραχές αυτιστικού φάσματος στα παιδιά - Εκπαίδευση - Ελλάδα; Γονέας - Εκπαιδευτικός, Σχέσεις των; Ενταξιακή εκπαίδευση; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες - Εκπαίδευση; Επικοινωνιακές διαταραχές στα παιδιά; Autism spectrum disorders in children - Education - Greece; Parent - teacher relationships; Inclusive education; Mainstreaming in education; ;Learning disabled children - Education; Communicative disorders in children; Γονική Εμπλοκή; Αυτισμός; Ειδική Αγωγή; Συμπερίληψη; Επικοινωνία; Parental Involvement; Inclusion; Special Education; Autism; disorders in children