Η προβληματική της ενσωμάτωσης των μεταναστών δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα - Μαυρίδου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Οι περισσότερες δυτικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν μια αύξηση του φαινομένου της μετανάστευσης. Τα παιδιά των μεταναστών διεκδικούν τη θέση τους στις πόλεις της Ευρώπης και αναδιαμορφώνουν την κυρίαρχη κουλτούρα. Στο πλαίσιο αυτό, η ένταξη των παιδιών αυτών στην κοινωνία, αποτελεί ένα κρίσιμο πεδίο εφαρμογής πολιτικών. Η παρούσα μελέτη διερευνά την ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα και παιδιά των μεταναστών που μεγαλώνουν και εκπαιδεύονται στη χώρα, βιώνοντας τις συνήθειες και τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας, ενώ πολλά από αυτά έχουν ήδη εισέλθει στην αγορά εργασίας. Η εκπαιδευτική και εργασιακή τους ενσωμάτωση προκύπτει ως ένα από τα πλέον σύνθετα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η πολλαπλότητα και ετερογένεια των κοινωνικών, πολιτισμικών και οικονομικών τους χαρακτηριστικών, παράλληλα με τα προβλήματα που απορρέουν από τις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες (δια βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση) και τις εργασιακές αλλαγές (ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υποαπασχόληση), καθιστούν αυτή την πολυπληθή πλέον δεύτερη γενιά σημαντικό παράγοντα προσδιορισμού της κοινωνικής συνοχής. Η ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία υποδοχής, που αποτελεί και το βασικό θέμα διερεύνησης αυτής της μελέτης, αφορά ένα σύνολο διαδικασιών οι οποίες διαφοροποιούνται όταν πρόκειται για τη δεύτερη γενιά μεταναστών. Η γενιά αυτή βρίσκεται σε μια διαδικασία βαθμιαίας κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης, με την πρόοδό της να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από την ανάλυση των σχετικών δεδομένων προκύπτουν συμπεράσματα που επιτρέπουν την καλύτερη γνώση των τρόπων ενσωμάτωσης των παιδιών των μεταναστών και τη διαμόρφωση των πρόσφορων πολιτικών.
Αριθμός Εισαγωγής: 012774 cd
Keywords: Παιδιά μεταναστών -- Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Παιδιά μεταναστών -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Μετανάστες -- Ελλάδα -- Κοινωνικές απόψεις; Ιθαγένεια -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Αφομοίωση (Κοινωνιολογία); Μετανάστευση; Δεύτερη γενιά μεταναστών; Ενσωμάτωση; Εκπαίδευση; Ιθαγένεια; Immigration; Second generation immigrants; Integration; Education; Citizenship