Βελτίωση και Ανάπτυξη Υπολογιστικών Συστημάτων για τη Διαχείριση Αρχαιολογικής Ανασκαφικής και Περιβαλλοντικής Πληροφορίας - Παναγιωτίδη, Βάγια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα Διδακτορική Διατριβή παρουσιάζει τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών στη χωρική ανάλυση, διαχείριση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, στη μελέτη αρχαιολογικών ανασκαφικών δεδομένων και στη διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πιο συγκεκριμένα, διερευρνάται η προσφορά των νέων τεχνολογιών στη μελέτη, ερμηνεία, και διαχείριση του αρχαιολογικού τοπίου μέσω της μελέτης ανασκαφικών δεδομένων και του χημικού αποτυπώματος στη στρωματογραφία ανασκαφικών τομών. Το χημικό αποτύπωμα στη μικρομορφολογία της στρωματογραφίας μπορεί να ανταποκρίνεται στις χρήσεις γης στον χώρο ώστε εν συνεχεία να διασυνδεθεί με τις μακροσκοπικές παρατηρήσεις της. Το αρχαιολογικό τοπίο εν συνεχεία μελετάται μακροσκοπικά με τη διασύνδεση των γεωμορφολογικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων μεταξύ τους. Ενώ τέλος, η μελέτη του αρχαιολογικού χώρου ως σύνολο υλοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά. Σκοπός της προσέγγισης είναι η διασύνδεση της χωρικής αποτύπωσης της Καστροπολιτείας με την γεωβάση δεδομένων που αναπτύχθηκε και συγκεντρώνει την ιστορική και αρχαιολογική πληροφορία του χώρου και θα είναι διαθέσιμη μέσω διαδικτυακής εφαρμογής Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS). Στο πλαίσιο της διερεύνησης, ανάπτυξης και παρουσίασης της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών, λογισμικών και προσεγγίσεων για τη μελέτη, προβολή και διαχείριση αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, η παρούσα ΔΔ αποτελεί ένα πολυδιάστατο δίκτυο εφαρμογών και αναλύσεων από τη μελέτη του αρχαιολογικού τοπίου στη διαχείριση της πληροφορίας της ανασκαφής, με αποτυπώσεις και διαδρομές με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως φορητές συσκευές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Improvement and Development of Computational Systems for the Management of Archaeological, Excavational and Environmental Data
Keywords: Διεπιστημονικές εφαρμογές επιστήμης ηλεκτρονικών υπολογιστών; Αρχαιολογία; Αρχαιομετρία; Διαχείριση αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής πληροφορίας; Ψηφιακές εφαρμογές; Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών - ΣΓΠ; Πολιτιστική κληρονομιά, Προστασία με ΓΣΠ; Πολιτιστική κληρονομιά, Διαχείριση; Digital Applications; Geographic Information Systems - GIS; Cultural heritage, Protection with GIS; Cultural heritage, Management