Διαφοροποιημένες Δραστηριότητες ανάπτυξης γλωσσικών δεξιοτήτων με τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) σε μαθητές με γενικές μαθησιακές δυσκολίες - Μπρούμα, Ηλιάνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Ο σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι η μελέτη δραστηριοτήτων βελτίωσης των γλωσσικών δεξιοτήτων σε παιδιά με γενικές μαθησιακές δυσκολίες στο Δημοτικό σύμφωνα με το Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΠΑΠΕΑ). Επίσης, η έρευνα εστιάζεται στη συμβολή των νέων τεχνολογιών, όπως παιχνίδια και δραστηριότητες στον Η/Y, στο κινητό, στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων μαθητών του Δημοτικού. Συνεξετάζεται η περίπτωση του Θανάση, μαθητή της Ε΄ Δημοτικού σε Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί τμήμα ένταξης. Η έρευνα διεξάγεται στο πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, κυρίως στο βιβλιογραφικό πεδίο. Επιπρόσθετα έχουν αντληθεί δεδομένα που προέκυψαν από την πρακτική μου άσκηση για να εμπλουτιστεί η μελέτη περίπτωσης: μαθητής με γενικές μαθησιακές δυσκολίες στο δημοτικό.Η συλλογή των ποιοτικών δεδομένων έγινε μέσω της μεθοδολογίας της παρατήρησης μετά από 140 ώρες συμμετοχικής παρακολούθησης στην ίδια τάξη με το μαθητή. Στα αποτελέσματα της έρευνας οι υποθέσεις αποδείχτηκαν πλήρως.
Sviluppo diversificato delle competenze linguistiche attraverso l'uso delle tecnologie dell'informazione e comunicazione (ICT) per gli studenti con disabilità di apprendimento generali
Diversified development of language skills through the use of Information Technologies and Communication (ICT) for students with general learning disabilities
Keywords: Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες -- Εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες -- Εκπαίδευση -- Γλώσσα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες -- Εκπαίδευση -- Γλωσσικές τέχνες -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με ειδικές ανάγκες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Επεξεργασία δεδομένων -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Γλωσσικές δεξιότητες; Μαθησιακές δυσκολίες; Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ); Ηλεκτρονικός υπολογιστής