Η συμβολή των μεταναστών στην Ελληνική οικονομική και κοινωνική ζωή. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο οξύ αυτό κοινωνικό φαινόμενο - Ακρίβος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η μετανάστευση αποτελεί ένα σύνθετο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και δημογραφικό φαινόμενο, το οποίο έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Τα αίτιά της αναζητούνται στις διευρυνόμενες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, τις πολεμικές συγκρούσεις καθώς και στις περιβαλλοντικές καταστροφές οι οποίες αναγκάζουν τους ανθρώπους και τις ομάδες που πλήττονται να εγκαταλείψουν τη χώρα προέλευσής τους, και να εγκατασταθούν σε μια άλλη χώρα. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν έντονες μεταναστευτικές ροές από τη δεκαετία του 1990, και κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια με τους πρόσφυγες να αποτελούν την κυρίαρχη ομάδα. Παράλληλα την αντίστροφη διαδρομή ακολουθεί μεγάλος αριθμός νέων κατά βάση μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών εργασίας. Η συμβολή των μεταναστών στα οικονομικά μεγέθη της χώρας υποδοχής παγκοσμίως, αλλά και ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί ως ιδιαιτέρως σημαντική. Οι μετανάστες απασχολούνται κυρίως σε θέσεις εργασίας που δεν έχουν ιδιαίτερη ζήτηση από τους γηγενείς εργαζόμενους, ενώ συγκριτικά, αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς. Εξάλλου, η επίδρασή της στα δημόσια οικονομικά είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί μάλλον ουδέτερη, καθώς η όποια συνεισφορά τους εξισορροπείται με τις όποιες παροχές τους προσφέρονται από την ελληνική πολιτεία. Τέλος επιχειρείται να σκιαγραφηθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μεταναστευτικό ζήτημα και η δυνατότητα ενεργού συμμετοχής της στη διαδικασία της κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ελληνική πραγματικότητα.
The contribution of migrants in Greek economic and social life. Τhe role of Local Government in this major social issue
Keywords: Μετανάστευση--Ελλάδα; Μετανάστευση--Ευρώπη; Μετανάστες; Μεταναστευτική πολιτική; Συμβολή μεταναστών; Ελληνική οικονομική κοινωνική ζωή; Μετανάστες; Παράνομη μετανάστευση