Εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης περιφερειακής ενότητας Χανίων - Σμέρος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Διαπανεπηστημιακού - Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο: "ΤΟΠΙΚΉ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΉ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ" με σκοπό να συνεισφέρει στην Ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Στόχος της εργασίας είναι η διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων Ανάπτυξης για την περιοχή Χανίων, τα οποία εντοπίζουν τις δυνατότητες, τα προβλήματα, τους περιορισμούς και τις προοπτικές της υφιστάμενης φυσικής και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης του τόπου. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά γίνεται η καταγραφή και η ανάλυση όλων των υπάρχοντων παραμέτρων και στη συνέχεια διατυπώνονται μέτρα και δράσεις για την επίτευξη των εναλλακτικών σεναριών. Ακολουθεί η διατύπωση τριών εναλλακτικών σεναριών, τα οποία επιδιώκουν την Ανάπτυξη της περιοχής μελέτης. Κάθε ένα από αυτα αξιολογείται βάσει της επιτευξιμότητάς του, του χρόνου εγαρμογής του, το κόστος ή των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του, της κοινωνικής αποδοχής του, της συχνότητας ανατροφοδότησης και της αρμονίας του με την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου. Στη συνέχεια, μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης των θετικών και αρνητικών πτυχών κάθε εναλλακτικής πρότασης, επιλέγεται η εφαρμογή εκείνου που εμφανίζει τα περισσότερα θετικά στοιχεία. Η επανεξέταση και οι συνεχείς έλεγχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα κρίνεται απαραίτητη για την ανατροφοδότηση και ανάδραση του επιλεγμένου αναπτυξιακού σχεδιου.
Alternative development scenarios Regional Unity of Chania
Keywords: Περιφερειακή ανάπτυξη; Οικονομική ανάπτυξη; Περιβαλλοντική πολιτική; Βιώσιμη ανάπτυξη; Οικονομική πολιτική; Εναλλακτικά σενάρια; Χανιά; Ανάπτυξη; Ανάλυση; Δυνατότητες