Αξιολόγηση του αντίκτυπου των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020 στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων στην Ελλάδα - Μακρή, Μαρίνα Αντωνία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην αξιολόγηση του αντίκτυπου των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τις περιόδους 2007-2013 και 2014-2020 στην περιφερειακή ανάπτυξη και στη μείωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στόχος της έρευνας είναι να εξεταστεί κατά πόσο οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ συνέβαλαν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις ελληνικές περιφέρειες, αναλύοντας δείκτες όπως το εισόδημα, την απασχόληση και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Η μεθοδολογική προσέγγιση της μελέτης περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ποσοτικών τεχνικών, μέσω των οποίων θα εξεταστούν κοινωνικοοικονομικοί δείκτες ανισότητας όπως ο συντελεστής Gini και ο δείκτης Theil. Μέσω αυτών, θα καταγραφεί ο βαθμός στον οποίο τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχουν επιδράσει στις περιφερειακές ανισότητες και θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των κονδυλίων σε επίπεδο περιφερειακής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, η ανάλυση θα εστιάσει σε κρίσιμες παραμέτρους της απορρόφησης και αξιοποίησης των κονδυλίων, προσδιορίζοντας βασικά εμπόδια αλλά και θετικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην επιτυχή εφαρμογή των αναπτυξιακών δράσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να παράσχουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα για την πραγματική συνεισφορά των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στην καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων και να διαφωτίσουν τα αποτελεσματικά στοιχεία που οδήγησαν σε θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα. Οι προτάσεις πολιτικής που θα διαμορφωθούν στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της κατανομής και διαχείρισης μελλοντικών χρηματοδοτήσεων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την παρακολούθηση των δράσεων, με σκοπό την προώθηση ενός πιο συμπεριληπτικού και ισόρροπου οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Evaluation of the impact of the NSRF 2007-2013 and 2014-2020 programs on regional development and the reduction of inequalities in Greece
Keywords: Περιφερειακός προγραμματισμός; Οικονομική ανάπτυξη; Απασχόληση; Εισόδημα, Κατανομή του; Περιφερειακή ανάπτυξη; Κοινωνικές Ανισότητες; Ανισότητες εισοδήματος; Βιοτικό επίπεδο; Απασχόληση; Απορρόφηση κονδυλίων; Αποτελεσματικότητα χρηματοδοτήσεων; Περιφέρειες της Ελλάδας