Η αξιολόγηση της απόδοσης και η αξιοποίηση των υπάλληλων της Δ.Ο.Υ. Πατρών μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης στελεχών για μια αποτελεσματική και ισχυρή δημόσια διοίκηση - Γκοτσοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι παγκόσμιες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις που πραγματοποιούνται, προβάλλουν έντονη και αναγκαία την αξίωση για μια αποτελεσματική και αποδοτική δημόσια διοίκηση. Η δημόσια διοίκηση προκείμενου να βελτιώσει την απόδοση της ακολουθεί το δρόμο των επιχειρήσεων. Οι δημόσιες οργανώσεις αναπτύσσουν συστήματα στρατηγικής διοίκησης, διαμορφώνουν το όραμα και καθορίζουν τους στρατηγικούς στόχους. Διαμορφώνουν στρατηγικές επίτευξης στόχου, στοχοθεσία, μέτρηση απόδοσης και ανατροφοδότηση. Στη διοίκηση των ανθρώπινων πόρων, στο δημόσιο τομέα, η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού θεωρείται αναμφισβήτητα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων και την ανάπτυξη των υπαλλήλων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)μεταλλάσσει την υφιστάμενη συμβατική φορολογική διοίκηση σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και τυποποιημένο, πρότυπο και κορυφαίο στελεχιακό δυναμικό οργανισμό του δημόσιου φορέα. Σκοπός της να υπηρετήσει καλύτερα το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο. Μέσα από ένα νέο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που σχεδίασε και υλοποίησε, κατατάσσει τα στελέχη σε περιγράμματα θέσεων εργασίας, συνδέει το περίγραμμα θέσης με την αμοιβή, θέτει στόχους, μετράει την απόδοση και αξιολογεί τους υπαλλήλους. Αποσκοπεί να διαμορφώσει έναν οργανισμό που θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία ικανοποιώντας και πετυχαίνοντας στόχους προσωπικής και επαγγελματικής ανέλιξης και θα αναδείξει τις ικανότητες όλων των στελεχών. Στη παρούσα εργασία στο θεωρητικό μέρος γίνεται αναφορά στις έννοιες, της Διοίκησης Ανθρώπινών Πόρων, της αξιολόγησης, της απόδοσης, της εκπαίδευσης, της αμοιβής και της εργασιακής ικανοποίησης. Θα γίνει παρουσίαση του νέου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινού δυναμικού της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και θα γίνει μεγάλη αναφορά στην αξιολόγηση της απόδοσης. Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας διεξήχθητε έρευνα μέσω ερωτηματολογίου στους υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Πατρών με σκοπό να δούμε την στάση και την αντίληψη των εργαζομένων σχετικά με την αξιολόγηση της απόδοσης, την αμοιβή και την εξέλιξη.
The evaluation of the performance and the development of the employees of D.O.Y. Patron through a modern personnel management system for an effective and strong public administration
Μ.Δ.Ε. 70
Keywords: Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων; Διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού; Αξιολόγηση; Απόδοση; Ανάπτυξη; Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων; Διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού; Evaluation; Performance; Development; Human resource management; Independent Authority of Public Revenue