Χρηματοοικονομική ανάλυση και σύγκριση οικονομικών καταστάσεων Δήμου Καλαμάτας-Δήμου Κορινθίων κατά τα έτη 2016-2020 - Βρουστούρης, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Έπειτα από την μεγάλη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα την περίοδο 2009 έως και το 2019, η εφαρμογή των μνημονίων είχαν σαν αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να προβούν σε πολιτικές λιτότητας και αρκετές δημοσιονομικές προσαρμογές. Οι μεταρρυθμίσεις όπου σημειώθηκαν επηρέασαν σημαντικά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς υπήρξε έντονος προβληματισμός για τον τρόπο λειτουργίας τους καθώς επίσης και για την απόδοση του πράγμα όπου και σήμερα απασχολεί. Η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό την χρηματοοικονομική ανάλυση και συγκριτική μελέτη του Δήμου Καλαμάτας και Δήμου Κορινθίων για την χρονική περίοδο 2016-2020, προκειμένου να αξιολογηθεί η λειτουργία τους. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή της αντλήθηκαν από το πρόγραμμα Διαύγεια. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με την χρήση κατάλληλων δεικτών, οι οποίοι αποσκοπούν στην καλύτερη επεξήγηση και αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων του οργανισμού που λειτουργούν ως πηγή πληροφοριών για την άμεση και ορθή λήψη αποφάσεων. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την ανάλυση παρουσιάζουν την ελλιπή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού με σκοπό την κερδοφορία. Η συγκέντρωση υψηλών διαθεσίμων που εμφανίζονται στο ενεργητικό του ισολογισμού υποδηλώνουν αδυναμία και διστακτικότητα ως προς τις επενδυτικές δραστηριότητες. Παράλληλα η αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων με σκοπό την επένδυση σε έργα κοινής ωφέλειας θα είχε θετικό αντίκτυπο στους δημότες αλλά συγχρόνως θα έφερνε σε δύσκολη οικονομική θέση τον οργανισμό. Τέλος, ένα πρόβλημα που αφορά τους περισσότερους δήμους της χώρας σχετίζεται με την καταγραφή των πάγιων περιουσιακών στοιχείων των οργανισμών χρησιμοποιώντας την μέθοδο της αντικειμενικής αξίας καθώς η αξία του πάγιου ενεργητικού εμφανίζει σταδιακή μείωση.
Financial analysis and financial statements comparison between the Municipality of Kalamata and the Municipality of Corinthia from 2016 to 2020
Μ.Δ.Ε. 80
Keywords: Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Δήμος Καλαμάτας; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Δήμος Κορινθίων; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δημόσια οικονομικά; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Οικονομικές καταστάσεις; Αριθμοδείκτες; Οικονομική διαχείριση; Financial analysis; Local Government Organizations; Financial statements; Indicators; Financial management