Απόψεις παιδιών με προσφυγικό υπόβαθρο για την ένταξη τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα - Τσουκαλάς, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Το προσφυγικό ζήτημα έχει απασχολήσει έντονα τόσο την ελληνική κοινωνία όσο και την ελληνική πολιτεία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια καθώς η Ελλάδα δέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ⅓ των προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια αποτελείται από παιδιά σχολικής ηλικίας. Επομένως μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός είναι η ένταξη των παιδιών αυτών στην ελληνική τυπική εκπαίδευση. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει τις απόψεις των παιδιών με προσφυγικό υπόβαθρο, που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου, σχετικά με τον βαθμό ένταξής τους στο ελληνικο εκπαιδευτικό σύστημα. Ακόμη η παρούσα έρευνα στοχεύει στην διερεύνηση των απόψεων των παιδιών σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό ένταξης τους στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά επίσης εξετάζει και το κατα πόσο η εκπαιδευτική ένταξη των παιδιών αυτών μπορεί να οδηγήσει και στην κοινωνική τους ένταξη. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 6 παιδιά με προσφυγικό υπόβαθρο τα οποία διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου και τα δεδομένα της έρευνας συλλέχθηκαν μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η εκπαιδευτική ένταξη των περισσότερων παιδιών που αποτελούν το δείγμα της παρούσας έρευνας έχει επιτευχθεί σε ένα βαθμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, καθώς φαίνεται ότι σε πολλούς τομείς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν εφαρμόζει στην πράξη πολλές από τις θεωρητικά υιοθετημένες αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Τέλος φαίνεται ότι η κοινωνική ένταξη των παιδιών αυτών δεν έχει επιτευχθεί καθώς ούτε η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να διαχειριστεί την πολιτισμική ετερότητα ούτε όμως και τα ίδια τα παιδιά στοχεύουν στην ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία.
Αριθμός Εισαγωγής: 013301 cd
Keywords: Παιδιά πρόσφυγες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Παιδιά μεταναστών -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα; Παιδιά -- Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες; Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Παιδιά; Εκπαίδευση; Σχολείο; Μετανάστες; Πρόσφυγες; Γονείς