Ευρωπαϊκή και Εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Η περίπτωση του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Νέστου με παράρτημα Ρομά - Μακκίδου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα έρευνα αφορά το Πλαίσιο Εθνικής στρατηγικής που εφαρμόζεται σήμερα για την Κοινωνική ένταξη των Ρομά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με περίπτωση μελέτης το «Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά» του Δήμου Νέστου. Είναι ολιστικό σχέδιο δηλαδή αφορά τους βασικούς τομείς που καθορίζουν την κοινωνική ένταξη: στέγαση, εκπαίδευση, υγεία, απασχόληση. Το αίτημα για κοινωνική ένταξη μιας πολιτισμικής κοινότητας που διαβιεί σε χρόνιο αποκλεισμό, και ιδιαίτερα όταν ένα σημαντικό ποσοστό αυτής της κοινότητας στερείται συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, είναι αδιαπραγμάτευτο. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, αποτελεί συνέχεια της ιδιότητας μου ως στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Νέστου με παράρτημα Ρομά και η ενασχόληση μου με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα καταπολέμησης του Κοινωνικού Αποκλεισμού ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που μου έδωσαν την ευκαιρία, να ασχοληθώ και να γνωρίσω τους Ρομά της περιοχής μου. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί ο βαθμός επίτευξης των στόχων της Εθνικής στρατηγικής ένταξης των Ρομά του Δήμου Νέστου, μια διαδικασία που θα προσδώσει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Νέστου με παράρτημα Ρομά. Επιπλέον σκοπός της έρευνας είναι να αναδειχθούν τα σημεία εκείνα τα οποία επιδέχονται προσοχή και βελτίωση από το Κέντρο Κοινότητας.
Keywords: Τσιγγάνοι--Ελλάδα; Ρομά; Κοινωνική ένταξη Ρομά; Ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής Ρομά; Εθνική Στρατηγική Ρομά; Κέντρο Κοινότητας