Η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας σε πρώιμη παιδική ηλικία: στάσεις και απόψεις των γονιών - Παντολέων, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Στην ερευνητική αυτή μελέτη εξετάζονται οι στάσεις και οι απόψεις των γονιών αναφορικά με την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας σε πρώιμη παιδική ηλικία, με αφορμή την πιλοτική εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας από την Α΄ τάξη του δημοτικού το 2010, σε δημοτικά σχολεία που λειτουργούν με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας , η εκμάθηση ξένων γλωσσών σε πρώιμη παιδική ηλικία εξετάζεται τόσο από τη σκοπιά των σύγχρονων εκπαιδευτικών πολιτικών όσο και από παιδαγωγικής πλευράς , προκειμένου να παρουσιαστεί μια όσο το δυνατόν συνολικότερη εικόνα του ζητήματος. Γίνεται λεπτομερής αναφορά στις νέες κατευθύνσεις των εκπαιδευτικών πολιτικών σε παγκόσμιο , ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αλλά και στα παιδαγωγικά πλεονεκτήματα τα οποία φαίνεται να έχει η εκμάθηση ξένων γλωσσών σε μικρή ηλικία, όπως αυτά προκύπτουν από τις πρόσφατες έρευνες. Από μεθοδολογική άποψη, το ερωτηματολόγιο επιλέχθηκε ως το καταλληλότερο ερευνητικό εργαλείο για τη συλλογή δεδομένων στο πλαίσιο των ερωτημάτων της έρευνας, ενώ το δείγμα αποτέλεσαν 100 γονείς μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία των νομών Κορινθίας και Αργολίδας. Σκοπός του ερωτηματολογίου ήταν να αποτυπωθεί η στάση των γονιών αναφορικά με την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας σε πρώιμη παιδική ηλικία στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση, οι απόψεις τους σχετικά με τη χρησιμότητα της αγγλικής γλώσσας για το μέλλον των παιδιών τους καθώς και να διερευνηθεί κατά πόσο η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας των παιδιών επηρεάζεται από τις απόψεις των γονιών. Στα κυριότερα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται η θετική στάση που φαίνεται να έχουν οι γονείς σχετικά με την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας από την Α΄ τάξη του δημοτικού. Η επιλογή αυτή του Υπουργείου Παιδείας δικαιώνεται καθώς η δημόσια ξενόγλωσση εκπαίδευση φαίνεται να ανακτά το κύρος της και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των γονιών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θεωρεί την αγγλική γλώσσα απαραίτητο εφόδιο για το μέλλον των παιδιών τους. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας , το φύλο, η ηλικία, η γνώση ξένων γλωσσών των γονιών, όπως επίσης το μορφωτικό τους επίπεδο και το κοινωνικοοικονομικό κεφάλαιο της οικογένειας, αποτελούν βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας των παιδιών τους. Επιπλέον, σημαντικός φαίνεται να είναι και ο ρόλος της ενασχόλησης των γονιών με την μελέτη των μαθητών στο σπίτι καθώς και η βοήθεια και η ενθάρρυνση που παρέχουν στα παιδιά όσον αφορά την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Συνολικά, στην εργασία αυτή τεκμηριώνεται η άποψη ότι οι στάσεις και οι απόψεις των γονιών αναφορικά με την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας σε πρώιμη παιδική ηλικία καθώς επίσης και παράγοντες που σχετίζονται με το οικογενειακό περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας των παιδιών τους
Αριθμός Εισαγωγής: 010644-010645 cd
Keywords: Αγγλική γλώσσα -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια); Πολυγλωσσία στα παιδιά; Early EFL learning; Parents; Beliefs; Multilingualism