Συστήματα φύτευσης για σύγχρονη ελαιοκαλλιέργεια : πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα - Ραντίτσας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση των καλλιεργητικών μεθόδων της ελιάς καθώς και των συστημάτων φύτευσής της. Στο πρώτο κεφάλαιο αποτυπώνεται υπό την μορφή ιστορικής αναδρομής η ιστορική εξέλιξη της ελιάς, η οικονομική σημασία της, ακόμη παρατίθενται στοιχεία για την καλλιέργεια της ελιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ευρωπαϊκό, και σε εγχώριο επίπεδο. Παρουσιάζονται επίσης η βοτανική ταξινόμηση οι εδαφολογικές απαιτήσεις, οι απαιτήσεις σε λίπανση, άρδευση καθώς και οι εχθροί και οι ασθένειες που την απειλούν. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των συστημάτων καλλιέργειας από το παραδοσιακό σύστημα ελαιώνων έως το υπέρπυκνο σύστημα φύτευσης. Καθώς και οι κατάλληλες ποικιλίες φύτευσης των συστημάτων αυτών.
Planting systems for modern olive farming: advantages and disadvantages
Αρ. Εισ.: 39 cd
Keywords: Ελιά -- Ελλάδα -- Ιστορία; Ελαιοκομία -- Ελλάδα; Ελαιοκαλλιέργεια; Ελιά -- Συστήματα φύτευσης; Πυκνή γραμμική φύτευση; Υπερπυκνή φύτευση ελιάς; Ιστορική εξέλιξη της ελιάς; Συστήματα καλλιέργειας της ελιάς; Ελαιώνες πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης; Ποικιλίες ελιάς κατάλληλες για πυκνή και υπέρπυκνη φύτευση; Historical development of the olive tree; Olive growing systems; Ιntensive planting and high intensity planting; Olive varieties suitable for intensive planting and high intensity planting