Επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών: Ποιοτική διερεύνηση όψεων και εμπειριών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό Κορινθίας. - Ρέμπελου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στην παρούσα εργασία διερευνάται η συμβολή της επιμόρφωσης στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, άρα και στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. Από τη βιβλιογραφική επισκόπηση που πραγματοποιήθηκε, αναδεικνύεται αφενός η σημασία που έχει ο θεσμός αυτός για την επιτυχία ενός εκπαιδευτικού συστήματος και αφετέρου η αναγκαιότητα χάραξης μίας εθνικής επιμορφωτικής πολιτικής, με οργάνωση και συνέχεια, βασισμένη στις ανάγκες των εκπαιδευτικών, εναρμονισμένη με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής. Από τα αποτελέσματα της εμπειρικής έρευνας που διεξήχθη, προκύπτει πως ενώ οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν την αξία της επιμόρφωσης για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη, παρόλα αυτά λόγω της απουσίας ουσιαστικής επιμορφωτικής πολιτικής στη χώρα μας, καλούνται διαρκώς να αντιμετωπίσουν μία σειρά από εμπόδια που δυσχεραίνουν την προσπάθειά τους να συμμετέχουν σε κάποια επιμορφωτική δράση. Το κόστος συμμετοχής, η απόσταση, και η απουσία μοριοδότησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων είναι μερικά από αυτά. Επίσης, ερωτήματα προκύπτουν και όσον αφορά τα πραγματικά οφέλη που αποκομίζουν οι εκπαιδευτικοί από τα επιμορφωτικά προγράμματα που υλοποιούνται σήμερα, λόγω της ασυνέχειας και της αναντιστοιχίας μεταξύ θεωρητικών γνώσεων και επαγγελματικής πρακτικής, τα οποία τα χαρακτηρίζουν.
Αριθμός Εισαγωγής: 012581 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Σχολικής βελτίωσης προγράμματα -- Ελλάδα; Επιμόρφωση; Επαγγελματική ανάπτυξη; Δια βίου μάθηση; Επιμορφωτική πολιτική; Βελτίωση εκπαιδευτικού έργου; Training; Professional development; Training policy; Life long learning; Improvement of educational work