Η Επανάσταση του 1821 και η συμβολή των Τεκτόνων - Τσελέκης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η Ελληνική Επανάσταση, ήταν ένας επιτυχημένος πόλεμος της ανεξαρτησίας που διεξήχθη από Έλληνες επαναστάτες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μεταξύ 1821 και 1830. Οι Έλληνες υποβοηθήθηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Ο πόλεμος οδήγησε στο σχηματισμό του νεοελληνικού κράτους. Η Φιλική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, υποκίνησε ουσιαστικά την Ελληνική Επανάσταση και έθεσε τις βάσεις της Ελληνικής ανεξαρτησίας. Αυτή η μυστική οργάνωση, η οποία διαμορφώθηκε στα μασονικά σπίτια και είχε δεσμούς με τους Ιταλούς καρμπονάρους,σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στην ανάπτυξη του ελληνικού εθνικιστικού κινήματος γιατί, σε αντίθεση με τις διάφορες εκπαιδευτικές κοινωνίες των προηγούμενων ετών, των οποίων τα προγράμματα ήταν έμμεσα επαναστατικά, ήταν ο πρώτος οργανισμός που έκανε μια γενική εξέγερση για τη «χειραφέτηση της πατρίδας» από την οθωμανική κυριαρχία.
Keywords: Ελευθεροτεκτονισμός -- Ελλάδα -- Ιστορία --19ος αιώνας; Φιλική Εταιρεία -- Ιστορία; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829; Ελληνική Επανάσταση; Φιλική Εταιρεία; Ελευθεροτεκτονισμός; Greek Revolution; Filiki Eteria (Friendly Society); Freemasonry