Εγκαταστάσεις Μικρασιατών Προσφύγων στον νομό Ιωαννίνων - Στύλογλου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η μικρασιατική καταστροφή οδηγεί πάνω από 1.200.000 Έλληνες στο ελληνικό κράτος. Η εγκατάσταση και η διαβίωσή τους γίνεται μέλημα των ελληνικών κυβερνήσεων. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλουν και διεθνείς οργανισμοί αλλά και ιδιώτες. Στον νομό Ιωαννίνων δημιουργούνται τέσσερις αμιγώς προσφυγικοί συνοικισμοί (Ανατολή, Μπάφρα, Νεοκαισάρεια, Ασφάκα) αλλά και σε ολόκληρο τον νομό εγκαθίστανται πρόσφυγες. Τα πρώτα χρόνια οι δυσκολίες ήταν πολλές: επιβίωση, ενσωμάτωση, θλίψη για τις απώλειες. Παρ’ όλα αυτά, μέσα σε λίγες δεκαετίες και κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, οι πρόσφυγες εδραιώνουν την παρουσία τους και γίνονται εν τέλει ενιαίο σώμα με τους αυτόχθονες πληθυσμούς.
Keywords: Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, 1921-1922 -- Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- Ιωάννινα (Νομός); Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- Ιωάννινα (Νομός); Ελλάδα -- Ιστορία -- 1917-1944; Πρόσφυγες; Ιωάννινα; Ανατολή; Μπάφρα; Νεοκαισάρεια; Ασφάκα; Κόνιτσα; Εγκατάσταση; Μικρασιάτες; Πόντος; Refugees; Ioannina; Anatoli; Bafra; Neokesaria; Asfaka; Konitsa; Settlement; Asia Minor Greeks; Pontos