Παράγοντες που επιδρούν στη σωματική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων με ΣΔ1 - Κατσιλούλη, Αικατερίνη - Αναστασία (My University, 2025)
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται συχνά, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως υπογλυκαιμία ή διαβητική κετοξέωση, μπορεί, όμως, να επηρεάσει και την σωματική ανάπτυξη. Σκοπός της παρούσας οριοθετημένης ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και της σωματικής ανάπτυξης, καθώς και η επίδραση της νόσου σε αυτήν. Τα ευρήματα της εργασίας φανερώνουν πως η νόσος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη παιδιών και εφήβων, με αποτέλεσμα το τελικό ύψος να διαφέρει από το ύψος στόχο. Ιδιαίτερα σημαντική φαίνεται να είναι και η τακτική παρακολούθηση και ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της νόσου στην σωματική ανάπτυξη.
Μ.Δ.Ε. 41
Keywords: Διαβήτης στα παιδιά; Διαβήτης στην εφηβεία; Ανάπτυξη; Διαβήτης-Επιπλοκές; Diabetes in children; Diabetes in adolelescene; Growth; Diabetes-Complications; Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, σωματική ανάπτυξη, ύψος στόχος, τελικό ύψος; Τype 1 diabetes mellitus, linear growth, target height, final height