Αξιολόγηση της Εφαρμογής ΟΧΕ και ΟΧΕ /ΒΑΑ στην Περιφέρεια Αττικής για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 - Προοπτικές Εφαρμογής στην Δυτική Αττική - Καρδαμίτση, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), που εισάγονται με τον Γενικό Κανονισμό περί Καθορισμού Κοινών Διατάξεων για τα ΕΔΕΤ (1303/2013), αποτελούν το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της πολιτικής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης της ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Οι ΟΧΕ εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες που παρουσιάζουν είτε προβλήματα τα οποία χρήζουν ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, είτε σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Ιδιαίτερο ρόλο δε, έχουν οι τοπικές – αστικές αρχές (Δήμοι), οι οποίες πλέον σχεδιάζουν, καταρτίζουν και υλοποιούν δράσεις για την τοπική ανάπτυξη, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Στην Περιφέρεια Αττικής η χωρική προσέγγιση βασίστηκε στις αρχές της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) για το σύνολο της Λειτουργικής Αστικής περιοχής, που οριοθετείται από το Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθήνας – Πειραιά και εφαρμόζεται μέσω ΟΧΕ αξιοποιώντας πόρους τόσο από το ΕΚΤ και το ΕΤΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκαν 4 Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ήτοι οι ΣΒΑΑ Δήμου Πειραιά, Δήμου Αθηναίων, Δήμων Νότιας Αττικής και Δήμων Δυτικής Αθήνας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 261.091.965 ευρώ, την πλήρη διαχείριση των οποίων ανέλαβαν οι Αστικές Αρχές ενώ κατά την διάρκεια του σχεδιασμού τους αναδείχτηκαν διάφορα ουσιαστικά και διαδικαστικά ζητήματα. Ενδιαφέρον δε προκαλεί η προοπτική εφαρμογής μιας διαδημοτικής ΟΧΕ στην χωρική ενότητα της Δυτικής Αττικής, η οποία αποτελεί ενιαία, αστική, λειτουργική ενότητα και διαθέτει θεσμικά και πραγματικά στοιχεία που την καθιστούν περιοχή πρόσφορη για αυτό. Μέσω της ΟΧΕ επιδιώκεται η αντιμετώπιση των πιεστικών οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών, χωρικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων της αλλά και η διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών που θα υποστηρίξουν την αξιοποίηση της ως Αναπτυξιακού πόλου εθνικής και μητροπολιτικής εμβέλειας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.
Evaluation of the application tool Integrated Spatial Investments (ISIs) and Integrated Spatial Investments (ISIs)/Sustainable Urban Development(SUD) Implementation in the Region of Attica for the 2014-2020 Programming Period - Prospects for Implementation in West Attica
Keywords: Τοπική ανάπτυξη; Οικονομική ανάπτυξη; Πολεοδομικός σχεδιασμός; Περιφερειακός προγραμματισμός; Εδαφική συνοχή; Ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις; Στρατηγική βιώσιμη ανάπτυξης; Αστική αρχή; Δυτική Αττική