Πανδημία Covid-19 και ψυχική υγεία - Σακαδάκης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η πανδημία του COVID-19, που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 και επεκτάθηκε παγκοσμίως το 2020, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις δημόσιας υγείας στη σύγχρονη ιστορία. Η ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση, καραντίνες, περιορισμούς στις μετακινήσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία παγκοσμίως. Η αβεβαιότητα και ο φόβος που σχετίζονται με την ασθένεια, σε συνδυασμό με την κοινωνική απομόνωση και τις οικονομικές δυσκολίες, οδήγησαν σε αύξηση των επιπέδων άγχους και κατάθλιψης, ενώ οι περιορισμοί στις κοινωνικές συναθροίσεις και οι καραντίνες οδήγησαν σε αυξημένα επίπεδα μοναξιάς και απομόνωσης. Τέλος, οι απώλειες ζωής, η σοβαρή ασθένεια και οι οικονομικές δυσκολίες προκάλεσαν τραυματικές εμπειρίες για πολλούς πολίτες, οι οποίοι ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας παρουσιάζουν ψυχικά συμπτώματα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα μελέτη αποτελεί βιβλιογραφική ερευνητική ανασκόπηση, στην οποία εξετάστηκαν έρευνες για τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω της αναζήτησης στο pubmed και το google scholar. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ψυχική υγεία του πληθυσμού της ευρωπαϊκής ένωσης επιδεινώθηκε. Ακόμη, εντόπισε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες ήταν αποδέκτες περισσότερων αρνητικών επιπτώσεων. Κρίνεται, έτσι, αναγκαία η περαιτέρω μελέτη του αντίκτυπου που άφησε η πανδημία στις συγκεκριμένες ομάδες, με στόχο να απολαμβάνουν όλοι καλή ψυχική υγεία.
Αριθμός Εισαγωγής: 013925 cd
Keywords: COVID-19 Πανδημία, 2020 -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Ψυχολογικές απόψεις; COVID-19 Πανδημία, 2020 -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Κοινωνικές απόψεις; Ποιότητα ζωής -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Covid-19; Ψυχική υγεία; Ευρωπαϊκή Ένωση; Πανδημία; Υγειονομική κρίση; Mental health; European Union; Pandemic; Health crisis