Απελευθέρωση υπηρεσιών κι επαγγελμάτων και προσαρμογή της οδηγίας 2006/123ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην ελληνική νομοθεσία - Σιούτου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η ανάλυση των βασικών σημείων της Οδηγίας για την κατάργηση των εμποδίων στην ελεύθερη εγκατάσταση των παροχών υπηρεσιών και στην ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών μεταξύ των κρατών μελών, καθώς η εξέταση των πιθανών οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και διοικητικών επιπτώσεων για τη χώρα μας από την εφαρμογή της. Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, που συνιστά διαρθρωτικές / θεσμικές αλλαγές στον τόπο μας, είναι η προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/123 ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η μεθοδολογική προσέγγιση στηρίζεται κατά βάση στην ποσοτικοποίηση ποιοτικών στοιχείων. Αυτό γίνεται με χρησιμοποίηση δεικτών και οικονομετρικών τεχνικών, μέσω των οποίων υπολογίζεται ποσοτικά οι αιτιώδεις σχέσεις που προτείνονται στο μοντέλο της έρευνας. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι, εφαρμόζοντας την Οδηγία, με την άρση των εμποδίων (νομικών και διοικητικών), και την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών θα υπάρξουν θετικά οφέλη στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στην απασχόληση, στην παραγωγικότητα των εργαζομένων, στην εφαρμογή καινοτομιών και στην ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η βελτίωση αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο του γενικού επιπέδου ευημερίας των πολιτών της χώρας μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους ότι για να γίνουν πραγματικότητα τα οφέλη από την εφαρμογή της οδηγίας, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα διοικητικής απλούστευσης, ιδίως με τις υπηρεσίες μιας στάσης (one stop shop), μέτρα που προάγουν την ποιότητα των υπηρεσιών, μέτρα που ενθαρρύνουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και νομοθετικά μέτρα που βοηθούν στην εναρμόνιση των νομοθεσιών και στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών, η οποία είναι αναγκαία για την κατάργηση των εμποδίων στην ελεύθερη αγορά. Σε μια συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη για το οικονομικό μας μέλλον, και το στόχο να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και να διαμορφωθεί ένα "αειφόρο περιβάλλον" (Συνθήκη της Λισσαβόνας), συνεχώς να απομακρύνεται, η εστίαση στην Οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας. (Συνθήκη της Λισσαβόνας, 2007). Το γεγονός ότι η οδηγία της 12ης Δεκεμβρίου 2006 είναι σχετικά πρόσφατη, καθιστά τη μελέτη αυτή ένα ακόμα βήμα, προς την κατεύθυνση της πίεσης, για άμεση εξάλειψη των εμποδίων για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στα κράτη μέλη με ορίζοντα ένα αναβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο.
Μ.Δ.Ε. 80
Keywords: Εργατικό δίκαιο -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Οδηγία 2006/123 ΕΚ; Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ελληνική νομοθεσία; Απελευθέρωση; Επαγγέλματα; Υπηρεσίες