Η Ρόζα Ιμβριώτη (1898-1977) και η συνεισφορά της στην εκπαίδευση - Κώστα, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η Ρόζα Ιμβριώτη (1898-1977) υπήρξε μια εξέχουσα εκπαιδευτικός και κοινωνική αγωνίστρια στην Ελλάδα. Αφιέρωσε τη ζωή της στην προώθηση της εκπαίδευσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εισήγαγε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας που έθεταν στο επίκεντρο τον μαθητή, και αγωνίστηκε για την πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση. Η Ιμβριώτη ήταν επίσης ενεργή στον αγώνα για την ισότητα των φύλων, προωθώντας τα δικαιώματα των γυναικών σε μια εποχή έντονων διακρίσεων. Στη διάρκεια της Κατοχής, συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Το έργο και η κληρονομιά της συνεχίζουν να επηρεάζουν την ελληνική παιδεία και τα κοινωνικά κινήματα, προσφέροντας ένα διαχρονικό παράδειγμα αφοσίωσης, ηθικής συνέπειας και ανιδιοτελούς προσφοράς.
Keywords: Ιμβριώτη -- Ρόζα -- 1898-1977; Γυναίκες εκπαιδευτικοί -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Γυναίκες εκπαιδευτικοί -- Ελλάδα -- Πολιτική δραστηριότητα; Μεσοπόλεμος; Γυναίκες; Εκπαίδευση; Δικαιώματα; Φεμινισμός; Δασκάλες; Ρόζα Ιμβριώτη; Interwar; Women; Education; Rights; Feminism; Teachers; Rosa Imbrioti