Συγκριτική μελέτη και αξιολόγηση διαφόρων ερευνών σχετικά με την ικανοποίηση ασθενών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία της ελλάδας και του εξωτερικού - Λιακοπούλου, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το ενδιαφέρον των επαγγελματιών υγείας στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην ικανοποίηση των ασθενών από την παρεχόμενη φροντίδας υγείας. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με την ικανοποίηση των ασθενών από την παρεχόμενη φροντίδα υγείας στα νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Υλικό και μέθοδος: Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε περιελάμβανε αναζήτηση ανασκοπικών μελετών, που αναφέρονταν στην ικανοποίηση των ασθενών από την παρεχόμενη φροντίδα υγείας στα νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών αποτελεί ένα πολύπλοκο θέμα. Ως εκπλήρωση αναγκών, μπορεί να οριστεί ο βαθμός ικανοποίησης των προσδοκιών και της κάλυψης των εσωτερικών αναγκών σε σχέση με την προσωπική εμπειρία. Τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών υποδεικνύουν, ότι οι προσδοκίες των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας θα πρέπει να ταυτίζονται με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της συνεργασίας. Οι ικανοποιημένοι ασθενείς, είναι πιθανότερο να αποδεχτούν την ιατρική περίθαλψη, να έχουν ενεργό ρόλο στην θεραπεία τους και να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τις υπηρεσίες υγείας. Επιπροσθέτως, η αξιολόγηση της ικανοποίησης των αναγκών συμβάλλει στη βελτίωση των υπηρεσιών και στην καλύτερη διαχείριση των δαπανών για την υγεία. Τέλος, επικρατεί η άποψη, ότι η ικανοποίηση των ασθενών αποτελεί έγκυρο δείκτη της ποιοτικής φροντίδας. Συμπεράσματα: Παρότι, η ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών είναι σχετικά υποκειμενική έννοια, εντούτοις, θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας τους.
Keywords: Υπηρεσίες υγείας - Ποιότητα; Νοσοκομεία - Παροχή υπηρεσιών - Ποιότητα; Δημόσια υγεία - Στατιστική; Έρευνα - Αξιολόγηση; Νοσοκομεία - Ελλάδα; Νοσοκομεία - Εξωτερικό; Ικανοποίηση ασθενών; Ανάγκες ασθενών; Ποιότητα φροντίδας; Αντιλήψεις ασθενών και επαγγελματιών υγείας.; Patients’ satisfaction; Νeeds of patients; Quality of care; Perceptions of patients and health professionals.