Πώς η δημιουργική γραφή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης σε παιδιά δημοτικού; - Τσιώτη, Εμμέλεια Δανάη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση με την αξιοποίηση της δημιουργικής γραφής σε μαθητές του Δημοτικού σχολείου. Πρόκειται για μια μελέτη περίπτωσης που έγινε στο 54ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και συγκεκριμένα στην Στ1 τάξη, όπου πραγματοποιήθηκαν δώδεκα παρεμβάσεις με ασκήσεις δημιουργικής γραφής. Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη δημιουργική γραφή μέσω δραστηριοτήτων αλλά και ασκήσεων. Στόχος των παρεμβάσεων ήταν οι μαθητές να δημιουργήσουν ιστορίες, χρησιμοποιώντας την φαντασία τους και τα στοιχεία από τον χαρακτήρα τους. Ακολουθήθηκε η μεικτή μέθοδος σε αυτή την ερευνητική αυτή εργασία με δείγμα δεκαέξι μαθητών. Για την ποσοτική έρευνα πριν την έναρξη και μετά το τέλος των παρεμβάσεων συμπληρώθηκε από τους μαθητές το ερωτηματολόγιο για να μετρηθεί η ενσυναίσθηση των παιδιών. Η ποιοτική έρευνα έγινε με βάση το ημερολόγιο της ερευνήτριας όπου είχαν καταγραφεί όλα τα στοιχεία των παρεμβάσεων. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, η παρατήρηση και η συμμετοχή των παιδιών, καθώς και τα γραπτά τους δημιουργήματα ως τεκμήρια. Επιπλέον, η δασκάλα που ήταν παρούσα σε κάθε συνάντηση λειτούργησε ως κριτική φίλη για τη διαδικασία της έρευνας. Στην ποσοτική ανάλυση που έγινε μέσω του προγράμματος SPSS αποτυπώθηκε ότι υπήρχε μια αύξηση, αν και όχι στατιστικά σημαντική, ως προς την ενσυναίσθηση των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα. Όσον αφορά στην ενσυναίσθηση τα παιδιά φάνηκε να αναπτύσσουν κυρίως την συναισθηματική πλευρά της. Η μελέτη αυτή έδειξε την σπουδαιότητα της δημιουργικής γραφής στην εκπαίδευση για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.
How could creative writing help in the development of empathy in primary school children?
Keywords: Δημιουργική γραφή; Ενσυναίσθηση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Μελέτη περίπτωσης; Ποιοτική έρευνα; Ενσυναίσθηση, Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση, ποσοτική έρευνα, ποιοτική έρευνα, μελέτη περίπτωσης