Η αποτύπωση του ολυμπιακού ιδεώδους στους ηλεκτρονικούς αγώνες. - Τσώνης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μια πλούσια ιστορία και προάγουν αξίες όπως η ενότητα, το ευ αγωνί-ζεσθαι, η ευγενής άμιλλα, η αριστεία και η πολιτιστική ανταλλαγή. Σήμερα, με την εξέλιξη της ψη-φιακής εποχής και την εμφάνιση των ηλεκτρονικών αγώνων του διαδικτύου (e-sports) παρουσιάζεται μια ενδιαφέρουσα προοπτική για την επέκταση αυτών των ιδανικών στην εικονική σφαίρα. Αυτή η μελέτη διερευνά τις δυνατότητες σύλληψης του Ολυμπιακού ιδεώδους στους ηλεκτρονικούς αγώνες του διαδικτύου και εμβαθύνει στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες που υπάρχουν σε αυτό το εγχείρη-μα. Εξετάζεται η ενσωμάτωση των παραδοσιακών Ολυμπιακών αξιών στα διαδικτυακά ανταγωνι-στικά περιβάλλοντα, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές αθλητικές πλατφόρμες μπο-ρούν να ενσωματώσουν την ουσία του Ολυμπιακού κινήματος, ενώ οι αθλητές και όσοι συμμετέ-χουν περιηγούνται στην πολυπλοκότητα του διαδικτυακού τοπίου. Προσέτι, εμβαθύνει στην πιθανή εκδήλωση του ολυμπιακού ιδεώδους στους e-sports, εξετάζοντας πώς μπορούν να διατηρηθούν οι προαναφερόμενες αρχές στην ψηφιακή εποχή. Διερευνούνται, επίσης, οι δυνατότητες και οι προκλή-σεις της εναρμόνισης του ψηφιακού κόσμου με τα διαχρονικά ολυμπιακά ιδεώδη. Η δυνατότητα λοιπόν, σύλληψης του Ολυμπιακού Ιδεώδους στους ηλεκτρονικούς αγώνες του διαδικτύου αποτελεί ένα ενδιαφέρον ζήτημα καθώς ο πληθυσμός που συμμετέχει αυξάνεται και είναι σημαντικό να ερευ-νηθούν οι πιθανές μελλοντικές επιδράσεις αυτής της διαχρονικής και ταυτόχρονα αναδυόμενης ιδέας στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, διερευνούνται οι πιθανές επιρροές των E-Olympics στην αθλητική βιομηχανία, στους αθλητές, στην συμμετοχή του κοινού και στο κοινωνικό και πολιτιστικό τοπίο. Τα ευρήματα στοχεύουν να ρίξουν φως στις ευκαιρίες και στις προκλήσεις που σχετίζονται με τους ηλε-κτρονικούς αγώνες του διαδικτύου συμβάλλοντας έτσι στις συζητήσεις για το μέλλον των αθλητι-κών και παγκόσμιων εκδηλώσεων.
Τhe Olympic Ideal in Internet Olympic Games
Keywords: Ηλεκτρονικά αθλήματα; Ολυμπιακές αξίες; Ολυμπισμός; Ολυμπιακό κίνημα; Αθλητική βιομηχανία; E-Sports; Olympic values; Olympism; Olympic movement; Sports Industry; Ολυμπιακό ιδεώδες; Διαδίκτυο; Ολυμπιακοί αγώνες; Ολυμπιακές αξίες; Olympic games; E-sports; Olympic ideal; Internet; Olympic values