Έξυπνες Πόλεις–Έξυπνη Διαχείριση Απορριμμάτων: Το παράδειγμα του Δήμου Χαλανδρίου - Κουμανταράκη, Νίκη-Κάρμεν (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Αντικείμενο της παρούσας έρευνας είναι η ανάλυση καθώς και η κατανόηση της έννοιας της Έξυπνης Πόλης, πλαισιώνοντάς τη θεωρητικά αλλά και μέσα από καλές πρακτικές εφαρμογής της σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο. Η ιδέα της Έξυπνης Πόλης (Smart City) μέσα από τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών, έρχεται να δώσει λύσεις στις αυξανόμενες απειλές κατά της βιωσιμότητας στα ζωτικά συστήματα των μεταφορών, επικοινωνιών, περιβάλλοντος, ενέργειας, περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών. Η έρευνα έχει ως σκοπό να αναλυθούν οι έννοιες, οι ορισμοί και τα χαρακτηριστικά των έξυπνων πόλεων, με εστίαση στις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας της βιοποικιλότητας και της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Περιγράφονται καλές πρακτικές σε επίπεδο δήμων, που αποτελούν πρότυπο για τη σωστή διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Η περιοχή μελέτης που ερευνάται είναι ο Δήμος Χαλανδρίου, ένας δήμος με ανησυχίες και δραστηριότητες σε διάφορους κοινοτικούς τομείς και ιδιαίτερα στην προστασία και ανάπτυξη του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Για το σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης εικόνας αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση της διαχείρισης απορριμμάτων και συντάσσεται ένα ερωτηματολόγιο προς τους πολίτες. Τέλος, προτείνονται λύσεις στα πλαίσια του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας με τη χρήση της τεχνολογίας, που θα συμβάλλουν στην εξέλιξη του Δήμου Χαλανδρίου σε «έξυπνη πόλη» αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων.
Smart Cities–Smart Waste Management: Case study the Municipality of Chalandri
Keywords: Απορρίμματα και διαχείριση απορριμάτων--Διαχείριση; Περιβάλλον--Προστασία; Ρύπανση; Έξυπνη Πόλη; Διαχείριση Απορριμμάτων; Κυκλική Οικονομία; Ηλιακοί Κάδοι