Στρατηγικό Μάνατζμεντ στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) – Μελέτη περίπτωσης ενός Κ.Ε.Π. δήμου του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας - Μαστοράκη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον δημιουργήθηκαν ανά την Ελλάδα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) ως υπηρεσίες απρόσκοπτης προσβασιμότητας για όλους και υψηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών, για να ανατρέψουν τη στρεβλή σχέση του Κράτους με τον πολίτη και να οδηγήσουν σε Διοικητική Μεταρρύθμιση. Ο Δημόσιος Τομέας όφειλε να αλλάξει προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Τα Κ.Ε.Π. ιδρύθηκαν με Όραμα, Πρόταση Αποστολής και στρατηγικό σχεδιασμό και τέθηκαν στην υπηρεσία του Κράτους ακολουθώντας βασικές αρχές του Στρατηγικού Μάνατζμεντ. Όπως καταγράφεται σε έρευνες της κοινής γνώμης, τυγχάνουν έως και σήμερα πρωτοφανούς αποδοχής από τους πολίτες αλλά και σθεναρής αντίστασης από πολλές ισχυρές αντίξοες δυνάμεις. Σήμερα, είκοσι χρόνια αργότερα, δεν έχει επέλθει η Διοικητική Μεταρρύθμιση παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί κυρίως με τις ψηφιακές διαδικασίες. Όπως προκύπτει και από τη μελέτη περίπτωσης στην παρούσα εργασία, τα Κ.Ε.Π. αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Απειλές που δεν αναγνωρίζονται, ευκαιρίες που δεν αξιοποιούνται, εσωτερικές δυνάμεις που μένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες και αδυναμίες που ανεξέλεγκτα διογκώνονται, πλήττουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους και την αξία που δημιουργούν στον πολίτη. Οι αρχές του Στρατηγικού Μάνατζμεντ, που ατόνησαν και εγκαταλείφθηκαν στην πορεία, είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν για να υλοποιηθεί η Πρόταση Αποστολής και το Όραμα των Κ.Ε.Π.
StrategicManagement at Citizens’ Service Centers (KEP) – Case Study of a KEP at the Urban Area of the Capital City
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Στρατηγικό Μάνατζμεντ; Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών; Μεταρρύθμιση; Όραμα; Πρόταση Αποστολής; Ανταγωνισμός