Ακαδημαϊκή γραφή μέσω ιστολογίου: μελέτη της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας των συμμετεχόντων φοιτητών - Μπαζάνης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η εργασία έχει ως θέμα έρευνας το ιστολόγιο ως περιβάλλον ακαδημαϊκής γραφής και την ανάδυση της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας των συμμετεχόντων φοιτητών μέσω του ιστολογίου, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ενός μεταπτυχιακού μαθήματος μεικτής μάθησης. Οι φοιτητές ως μέλη μιας ηλεκτρονικής κοινότητας μάθησης έγραψαν ατομικά επιστημονικά άρθρα και συμμετείχαν ενεργά στο σχολιασμό άρθρων των συναδέλφων τους Η ανάλυση του περιεχομένου των σχολίων των φοιτητών έγινε χρησιμοποιώντας δύο καθιερωμένα σχήματα της βιβλιογραφίας και τους επιμέρους δείκτες που ενσωματώνουν: α) το μοντέλο της Κοινότητας Διερεύνησης που αναδεικνύει τη συνεργατική δημιουργία και αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων και β) το σχήμα της Μαθησιακής Παρουσίας που διερευνά τις ενέργειες αυτορρυθμιζόμενης μάθησης των συμμετεχόντων. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν υψηλό βαθμό ανταπόκρισης των φοιτητών στις δραστηριότητες συνεργατικής ακαδημαϊκής γραφής. Το ιστολόγιο ως εκπαιδευτικό περιβάλλον στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ακαδημαϊκής γραφής μέσω της αλληλεπίδρασης και συνεργασίας των συμμετεχόντων φοιτητών και να τους βοηθήσει να κατακτήσουν τη μεταγνώση.
Αριθμός Εισαγωγής: 012613 cd
Keywords: Ακαδημαϊκή συγγραφή; Ακαδημαϊκή συγγραφή -- Μελέτη και διδασκαλία; Εκπαιδευτική τεχνολογία; Ομαδική εργασία στην εκπαίδευση; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή; Τεχνολογικές καινοτομίες; Εκπαίδευση -- Επεξεργασία δεδομένων; Εκπαίδευση, Τριτοβάθμια -- Ελλάδα; Ιστολόγιο; Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Ακαδημαϊκή γραφή; Αλληλεπίδραση; Συνεργασία; Κοινότητα Διερεύνησης; Μαθησιακή Παρουσία; Blog; Higher education; Academic writing; Interaction; Collaboration; Community of Inquiry; Learning Presence