Σωματικές και ψυχικές διαστάσεις της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης στην πανδημία. Οι απόψεις των εκπαιδευτικών. - Σπανού, Χαρίκλεια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Περίληψη Η πανδημία COVID-19 κατέστησε αναγκαία μια ταχεία στροφή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση παγκοσμίως. Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εξετάζει τις σωματικές και ψυχικές διαστάσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με έμφαση στις απόψεις των εκπαιδευτικών. Η μελέτη ξεκινά με ένα θεωρητικό πλαίσιο και βιβλιογραφική ανασκόπηση, διερευνώντας την ιστορία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε παγκόσμια κλίμακα και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Οι σύγχρονες μορφές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, συζητούνται λεπτομερώς. Στη συνέχεια, η έρευνα εμβαθύνει στις μοναδικές συνθήκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, επισημαίνοντας τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Επιπλέον εξετάζει τις ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις της έκτακτης στροφής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση τόσο στους δασκάλους όσο και στους μαθητές. Αναλύονται οι επιπτώσεις στην ευημερία των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων άγχους, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕξΑΕ) στην ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών. Η ερευνητική στρατηγική χρησιμοποίησε μια ποιοτική προσέγγιση, με ημιδομημένες συνεντεύξεις ως κύρια μέθοδο συλλογής δεδομένων. Οι συνεντεύξεις επέτρεψαν τη σε βάθος διερεύνηση των προσωπικών απόψεων, εμπειριών και πεποιθήσεων των εκπαιδευτικών σχετικά με τον αντίκτυπο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην ευημερία τους. Η θεματική ανάλυση περιεχομένου χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, κατηγοριοποιώντας και κωδικοποιώντας τα υπό διερεύνηση θέματα. Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από επτά εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιλέχθηκαν με βάση την προσβασιμότητα της ερευνήτριας σε αυτούς. Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι δάσκαλοι που συμμετείχαν στη συνέντευξη δεν ένιωθαν την επαρκή υποστήριξη κατά τη μετάβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ανέφεραν ότι είχαν υψηλά επίπεδα άγχους και διάφορες σωματικές ενοχλήσεις. Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης της ευημερίας των εκπαιδευτικών σε περιόδους κρίσης, τονίζοντας την ανάγκη για υποστηρικτικές δομές και πόρους για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική και σωματική υγεία των εκπαιδευτικών. Λέξεις-κλειδιά: εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πανδημία COVID-19, εκπαιδευτικοί ΕξΑΕ, ποιοτική έρευνα, ημιδομημένες συνεντεύξεις, υποστήριξη, άγχος, σωματικές ενοχλήσεις.
Αριθμός Εισαγωγής: 013790 cd
Keywords: Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως; Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως--Ελλάδα; Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως--Ψυχολογικές απόψεις; Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως--Κοινωνικές απόψεις; Εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Πανδημία COVID-19; Εκπαιδευτικοί ΕξΑΕ; Ποιοτική έρευνα; Ημιδομημένες συνεντεύξεις; Υποστήριξη; Άγχος; Σωματικές ενοχλήσεις; Distance education; Covid-19; Qualitative research; Semi-structured interviews; Support; Stress; Physical discomfort